Może zacznę od tego, skąd się wziął przepis na lody z Thermomixa o tak nietypowym smaku. Pewnego dnia pomysł podsunęła mi moja koleżanka – Kasia Grynda, która prowadzi wspaniałą ciastkarnię w Tucholi (jeśli kiedykolwiek będziesz w tym mieście, to koniecznie pojedź do Kasi na ciasto lub rzemieślnicze lody – warto!). Jeśli chcesz zobaczyć, jakie wspaniałości są w tej niesamowitej, rodzinnej kawiarni, to zajrzyj tutaj.
Raz po raz z Kasią dzwonimy do siebie, by sobie pogadać. Podczas jednej z rozmów telefonicznych Kasia z właściwą sobie pasją opowiadała mi o swojej pracy oraz o smakach lodów. Gdy powiedziała, że ma w ofercie lodów właśnie sorbet ananasowo-bazyliowy, mi zaświeciła się lampka, że przecież mam mrożone ananasy i mam świeżą bazylię a sorbety robię w TM6 nałogowo. No to dawaj! Wymyślamy jak taki sorbet powinien moim zdaniem być skomponowany. Jako, że im prościej tym lepiej, postawiłam na trzy składniki: ananasy, bazylię i miód. I tak powstała moja wersja tego niebanalnego przysmaku. Muszę powiedzieć, że te lody są wspaniałe. Połącznie smaków jest nieoczywiste, ale na tyle uniwersalne, że uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
Przygotowanie sorbetów wszelkiej maści w TM6 jest dziecinnie proste i idzie naprawdę błyskawicznie i większość z nich szykuje się podobnie. Można kombinować, łączyć smaki po swojemu, używając dowolnych owoców. Generalna zasada jest taka, że najpierw krótko rozdrabnia się zamrożone na kość owoce. W efekcie tej operacji otrzymuje się coś, co wygląda jak „owocowy śnieg”, który następnie trzeba na coś „skleić”, by uzyskać konsystencję właściwą lodom. Można do tego celu użyć na przykład: banana, śmietanki lub miodu… ja użyłam właśnie miodu, ponieważ nie chciałam słodzić tego sorbetu cukrem. Dzięki temu mam pyszne lody zrobione dosłownie z 3 składników: owoców, bazylii i miodu. A oto i przepis na lody z Thermomixa o egzotycznym połączeniu smaków ananasa i bazylii.
SKŁADNIKI:
- 10-12 g świeżej bazylii (tylko liście)
- 450 g mrożonego ananasa
- 60g płynnego miodu
SPOSÓB WYKONANIA:
Umieść w naczyniu miksującym liście bazylii. Załóż pokrywę z miarką. Rozdrobnij: 3 sek. / obr. 7
Dodaj mrożone ananasy. Załóż pokrywę z miarką i rozdrobnij 10 sek./obr. 8
Dodaj miód. Owoce zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Załóż pokrywę bez miarki. Wymieszaj przy pomocy kopystki: 30 sek. / obr. 5.
I jeszcze raz, bo część owoców na pewno została na ściankach naczynia: składniki zgarnij kopystką na dno naczynia miksującego. Załóż pokrywę i wymieszaj przy pomocy kopystki 30 sek. / obr. 5.
Gotowe! Smacznego!