To jest bardzo uniwersalny przepis na pyszne kruche ciasto, który funkcjonuje w mojej rodzinie od lat. Pamiętam, że słodkie i delikatne ciasteczka piekła tą metodą jeszcze moja prababcia. Ja tę starą recepturę jedynie zaadaptowałam na Thermomix. Jeśli masz ochotę – śmiało korzystaj z tego przepisu. Na jego podstawie upieczesz bardzo smaczne i pachnące:
- kruche ciasteczka
- kruchy spód do jabłecznika
- spód do sernika
- podstawę do tarty na słodko
- pyszne korpusy kruchych babeczek
- spody do domowych mazurków wielkanocnych
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g skórki skrojonej z cytryny bio (tylko ta żółta warstwa)
- 240 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM
- 3 surowe żółtka
- 20 g soku z cytryny
- 40 g kwaśnej śmietany
- 250 g masła
- 10 g proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do naczynia miksującego TM6 odważ skórkę z cytryny i 30 g mąki. Rozdrobnij: 20 sek. / obr. 10.
Składniki zgarnij kopystką ze ścianek.
Do naczynia miksującego odważ cukier. Zmiel: 20 sek. / obr. 10.
Ponownie zgarnij składniki na dno.
Dodaj do naczynia miksującego pozostałą ilość mąki (470 g) i resztę składników. Nie zakładaj miarki. Wyrób ciasto przy pomocy kopystki: 1,5 min. /tryb: „ciasto”.
Przed wypiekiem ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej godzinę.
Gdy przyjdzie czas na pieczenie, to wyjmij kulę ciasta z lodówki, wałkuj (na ciasteczka cieniutko, na spody np. do mazurków, grubiej). Wykrawaj potrzebne Ci kształty i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Z całego serca polecam Ci mój przepis na pyszne kruche ciasto. Od lat używam tej receptury i od lat niezmiennie jest ona moją ulubioną, bo uwielbiam zapach skórki cytrynowej w wypiekach. A jeśli ten aromat jest dodatkowo podbity naturalną wanilią i prawdziwym masłem, to naprawdę nie potrafię przejść obojętnie obok wypieków!