Kto nigdy nie pożarł całego opakowania nachosów z sosem serowym w kinie… ten niech pierwszy rzuci kamieniem. A wielu osobom właśnie ten kremowy, serowy sos śni się po nocach. I myślą: co by tu zrobić, żeby zrobić taki pyszny sos serowy a jednocześnie się nie narobić. I w tym momencie wjeżdżam ja, na białym koniu z przepisem na bardzo prosty dip do nachosów, który bez problemu zrobisz w swoim Thermomixie. A jeśli coś tam na dnie zostanie, to też bez problemu w nim odgrzejesz w trakcie imprezy. Ten sos robi niesamowitą robotę, bo zaserwowany z dowolnymi tortilla chips stanowi pyszną przekąskę na domówkę! Albo do piwa! Lub do seansu kina domowego z rodzinką czy przyjaciółmi. W dodatku przepis jest prosty, jak konstrukcja cepa, zawiera dosłownie kilka składników i nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków! Bez barwników, emulgatorów, konserwantów. Wiadomo – domowe najlepsze!
SKŁADNIKI
- ser cheddar* 350g
- masło 40g
- mąka pszenna 25g
- mleko** 260g
- szczypta lub dwie soli
- szczypta ostrej papryki mielonej (np. chilli)***.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Cheddar wkrój w kawałkach**** do naczynia miksującego. Rozdrobnij go: 8sek./obr.6. Przełóż do innego naczynia.
- do naczynia miksującego odważ masło. Roztop je 3min./100st./obr.1.
- Do roztopionego masła odważ mąkę.
- Ustaw: 1min./120st./obr.2. Następnie zgarnij składniki na dno naczynia miksującego.
- Ustaw ponownie 1min./120st./obr.2.
- Odważ do naczynia miksującego mleko.
- Ustaw 4min./100st./obr.3.
- Dodaj rozdrobiony wcześniej cheddar, sól i ostrą paprykę.
- Podgrzewaj 3min./90st./obr.3.
Ten jakże pyszny choć prosty dip serowy do nachosów podawaj na gorąco z dowolnymi tortilla chips. Nie przejmuj się zmianami konsystencji. Gorący jest ciekły a jak stygnie, to staje się coraz mniej płynny. To normalne, gdy używa się sera. Jeśli sos serowy nie zmienia konsystencji w miarę studzenia, to nie jest normalne. Wtedy powinna Ci się zapalić czerwona lampka z cyklu „co-to-cholerstwo-w-sobie-ma-że-nie-zachowuje-się-jak-ser”. Pamiętaj, że bez trudu możesz ten dip podgrzać w Thermomixie, gdy tylko stwierdzisz, że wolisz luźniejszą konsystencję.
WSKAZÓWKI I PORADY
*to kluczowy składnik. Nie musi jednak być „ą-ę”. Może być marketowy/dyskontowy, pod warunkiem, że jest to ser o wyrazistym smaku. Czyli słony i pikantny. Dzięki temu Twój sos będzie pyszny! Ja używam Britanny’s Cheddar z Biedronki (pakowany w 200g bloki) i to działa.
**w przypadku nietolerancji laktozy użyj mleka bezlaktozowego lub neutralnego w smaku roślinnego. O zastępnikach mleka pisałam tutaj.
***szczypta ostrej papryki nie sprawi, że Twój sos będzie ostry, tylko podkręci smak!
****jeśli w przepisach thermomixowych pada hasło „kawałki” i nie ma podane, jakie duże, to przyjmujemy, że „KROIMY W TRUSKAWKI”, czyli mogą to być kawałki większe lub mniejsze, pokrojone niedbale, byle jak i krzywo, byle… mniej więcej każdy kawałek był wielkości truskawki (polskiej truskawki a nie mutantów z Holandii).
Udanej imprezy!
Ania – Twój przedstawiciel TM6