Prosty dip serowy do nachosów przepis Thermomix
Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Prosty serowy sos do nachosów – przepis Thermomix TM6

Kto nigdy nie pożarł całego opakowania nachosów z sosem serowym w kinie… ten niech pierwszy rzuci kamieniem. A wielu osobom właśnie ten kremowy, serowy sos śni się po nocach. I myślą: co by tu zrobić, żeby zrobić taki pyszny sos serowy a jednocześnie się nie narobić. I w tym momencie wjeżdżam ja, na białym koniu z przepisem na bardzo prosty dip do nachosów, który bez problemu zrobisz w swoim Thermomixie. A jeśli coś tam na dnie zostanie, to też bez problemu w nim odgrzejesz w trakcie imprezy. Ten sos robi niesamowitą robotę, bo zaserwowany z dowolnymi tortilla chips stanowi pyszną przekąskę na domówkę! Albo do piwa! Lub do seansu kina domowego z rodzinką czy przyjaciółmi. W dodatku przepis jest prosty, jak konstrukcja cepa, zawiera dosłownie kilka składników i nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków! Bez barwników, emulgatorów, konserwantów. Wiadomo – domowe najlepsze!

łatwy sos serowy do nachosów jak z kina

SKŁADNIKI

  • ser cheddar* 350g
  • masło 40g
  • mąka pszenna 25g
  • mleko** 260g
  • szczypta lub dwie soli
  • szczypta ostrej papryki mielonej (np. chilli)***.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Cheddar wkrój w kawałkach**** do naczynia miksującego. Rozdrobnij go: 8sek./obr.6. Przełóż do innego naczynia.
  2. do naczynia miksującego odważ masło. Roztop je 3min./100st./obr.1.
  3. Do roztopionego masła odważ mąkę.
  4. Ustaw: 1min./120st./obr.2. Następnie zgarnij składniki na dno naczynia miksującego.
  5. Ustaw ponownie 1min./120st./obr.2.
  6. Odważ do naczynia miksującego mleko.
  7. Ustaw 4min./100st./obr.3.
  8. Dodaj rozdrobiony wcześniej cheddar, sól i ostrą paprykę.
  9. Podgrzewaj 3min./90st./obr.3.

Ten jakże pyszny choć prosty dip serowy do nachosów podawaj na gorąco z dowolnymi tortilla chips. Nie przejmuj się zmianami konsystencji. Gorący jest ciekły a jak stygnie, to staje się coraz mniej płynny. To normalne, gdy używa się sera. Jeśli sos serowy nie zmienia konsystencji w miarę studzenia, to nie jest normalne. Wtedy powinna Ci się zapalić czerwona lampka z cyklu „co-to-cholerstwo-w-sobie-ma-że-nie-zachowuje-się-jak-ser”. Pamiętaj, że bez trudu możesz ten dip podgrzać w Thermomixie, gdy tylko stwierdzisz, że wolisz luźniejszą konsystencję.

WSKAZÓWKI I PORADY

*to kluczowy składnik. Nie musi jednak być „ą-ę”. Może być marketowy/dyskontowy, pod warunkiem, że jest to ser o wyrazistym smaku. Czyli słony i pikantny. Dzięki temu Twój sos będzie pyszny! Ja używam Britanny’s Cheddar z Biedronki (pakowany w 200g bloki) i to działa.

**w przypadku nietolerancji laktozy użyj mleka bezlaktozowego lub neutralnego w smaku roślinnego. O zastępnikach mleka pisałam tutaj.

***szczypta ostrej papryki nie sprawi, że Twój sos będzie ostry, tylko podkręci smak!

****jeśli w przepisach thermomixowych pada hasło „kawałki” i nie ma podane, jakie duże, to przyjmujemy, że „KROIMY W TRUSKAWKI”, czyli mogą to być kawałki większe lub mniejsze, pokrojone niedbale, byle jak i krzywo, byle… mniej więcej każdy kawałek był wielkości truskawki (polskiej truskawki a nie mutantów z Holandii).

Udanej imprezy!

Ania – Twój przedstawiciel TM6

przedstawicielka Thermomix Poznań

Może Cię zainteresuje…