Wiem co jem! To hasło przyświeca mi w moich piekarniczych poczynaniach. Poniżej dzielę się z Tobą przepisem na takie naprawdę proste domowe bułki. Naprawdę są najłatwiejsze na świecie. Idealne na wypiek „awaryjny”, gdy o 19:30 się okaże, że nie ma nic na kolację… Bułki w tej wersji nie nadają się do dłuższego przechowywania, bo bez dodatku tłuszczu relatywnie prędko robią się twardawe (ale jesli zamierzasz je jeść przez 2-3 dni, to tylko dodaj do ciasta extra 40-50g oliwy z oliwek, bo wtedy pozostaną miękkie o wiele dłużej). Z całą pewnością jednak prosty skład bez dziwnych środków do robienia tego czy tamtego, sprawia, że takie domowe wypieki są o wiele lepsze od sklepowych, więc polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej, typ w przedziale 405-650
- 280 g ciepłej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
SPOSÓB WYKONANIA:
Odważ do naczynia miksującego wszystkie składniki. Ustaw tryb ciasto na 3 minuty i uruchom.
W czasie, gdy TM wyrabia ciasto, przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Gdy TM skończy wyrabiać ciasto, wyłóż je na posypany mąką blat. Uformuj ok 30cm wałek i podziel kopystką na 10 części.
Każdą część uformuj w bułeczkę kulając w dłoniach i odłóż na blachę z papierem.
Na środku każdej bułki zrób nacięcie kopystką. W tym celu (każdorazowo) umącz kopystkę i wciśnij ją w środek bułki tak, by doszła aż do blachy.
Przykryj bułeczki czystą, suchą ściereczką i rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Gdy piekarnik się nagrzeje, to wstaw do niego blachę z bułkami i piecz 15 minut.
PORADY:
Ciepła, przyjazna dla drożdży woda, to woda w temperaturze takiej, jak (plus minus) do kąpania dziecka. Ma być ciepła, ale nie może parzyć.
Pod koniec czasu pieczenia warto spryskać bułeczki wodą (użyj spryskiwacza takiego, jak do kwiatków lub zmocz bułeczki wodą przy pomocy pędzla). Dzięki temu bułeczki będą miały lekko połyskliwą i pięknie pachnącą skóreczkę.
Piekarnik najlepiej ustawić na grzanie góra-dół, aby bułeczki miały szansę zrumienić się z obu stron.
Ja piekę bez termoobiegu.
Jeśli wolisz importować ten przepis na swoje konto Cookidoo i użyć go na ekranie urządzenia, to śmiało, pobierz go sobie.