To idealny przepis na jesień. Farsz kusi intensywnością smaku sera a jednocześnie jest wilgotny i delikatny dzięki dyni. W dodatku owinięty w sprężyste i smaczne domowe ciasto tworzy po prostu pyszną całość!
Naprawdę uwielbiam to danie. Będąc jednak w ciągłym niedoczasie lubię sobie ułatwiać życie i tam, gdzie to możliwe, chodzić na skróty (w sumie dlatego też doceniam Thermomix, który mi ułatwia i przyspiesza wiele czynności). Nie da się jednak ukryć, że domowe pierogi są dość czasochłonne, dlatego kiedyś po to by zoptymalizować sobie proces ich wykonywania, zaczęłam szperać w sieci szukając rozwiązań i natrafiłam na włoskie filmiki pokazujące klejenie ravioli. To był strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tempo pracy! Koniec z nakładaniem farszu dwoma łyżeczkami! Koniec z pracowitym wycinaniem szklanką i mozolnym klejeniem każdej sztuki. Poniżej dzielę się z Tobą instrukcją szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli. Może dzięki temu również i na Twoim stole będą one gościć częściej.
Składniki:
Farsz
- 350 g dyni, bez skóry i pestek pokrojonej w ok 3 cm kawałki
- 200 g sera cheddar, pokrojonego na 2-3cm kawałki
- 200 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
- 50 g sera feta kanapkowego, czyli dającego się smarować
- 30 g masła
- sól, do smaku
- pieprz, mielony, do smaku
Ciasto
- 250 g wody, ciepłej
- 1 jajko
- 1 łyżeczek soli
- 20 g oleju
- 560 g mąki pszennej
Do gotowania
- 6,5 litra wody
- 2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
Farsz:
Do naczynia miksującego dodaj cheddar. Rozdrobnij 7 sek./obr. 6. Przełóż do innego naczynia.
W naczyniu miksującym umieść dynię, rozdrobnij 7 sek./obr. 5. Dynię zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodaj masło, podgrzej 7 min./98°C/obr. 2.
Uruchom tryb: miksowanie/15 sek./obr. 5 i stopniowo zwiększaj obroty do 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjmij naczynie miksujące z obudowy i odczekaj 10 min w celu ostudzenia zawartości.
Dodaj do naczynia miksującego wszystkie sery, sól i pieprz (ostrożnie z solą, bo feta i cheddar są słone, więc trzeba uważać, by nie przesadzić. Jeśli lubisz dania mniej słone, to może się okazać, że już nie potrzebujesz dosalać wcale!). Wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
Farsz będzie niezbyt zwarty i to jest ok, ale niektóre gatunki dyni puszczają bardzo dużo wody, więc jeśli uznasz, że jest za mokry – lejący, to dodaj 30g kaszy manny i ponownie wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.
Przełóż farsz do rękawa gastronomicznego. Umyj i osusz naczynie miksujące.
Ciasto:
Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki ciasta i uruchom tryb: ciasto /1 min.
Przygotowanie do gotowania pierogów:
Wstaw 10 l garnek z ok 6,5- 7 litrami wody a następnie dodaj do wody sól, nałóż pokrywkę i niech się zagotuje. W międzyczasie:
Instrukcja szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli:
Rozwałkuj ciasto tak, by w miarę możliwości miało kształt zbliżony do prostokąta. Jeśli nie masz większego blatu lub kłopotliwe jest dla Ciebie wałkowanie całej porcje ciasta naraz, to podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj wpierw jedną a potem drugą, podsypując mąką.
Rozwałkowane ciasto musi być dość obficie podsypane od spodu mąką, aby nie kleiło się do blatu podczas klejenia i cięcia. Dobrze, aby górna część arkusza ciasta była nieomączona, dzięki czemu będzie się ono lepiej kleiło do siebie.
Instruktaż obrazkowy:
Gdy woda w garnku się zagotuje, to wkładaj pierogi do wrzącej wody i gotuj 1 minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Mała uwaga: ja podpalam gaz pod garnkiem z wodą zanim się zabiorę za lepienie z dwóch powodów: mam kuchenkę gazową i „trochę” to trwa zanim woda w ilości 7 litrów zawrze oraz kleję pierogi bardzo sprawnie, bo używałam tej metody już dziesiątki razy. Jeśli masz bardzo wydajną energetycznie płytę indukcyjną i zagotowanie wielkiego gara wody zajmuje na niej mało czasu, to wstaw garnek z wodą dopiero po ulepieniu pierogów. Podobnie jeśli myślisz, że lepienie pierogów może Ci jednak chwilkę dłużej zająć, bo na przykład będziesz to robić po raz pierwszy 😉
Mam nadzieję, że instrukcja szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli okazała się dla Ciebie pomocna!
Jeśli chcesz, to możesz skorzystać z tego przepisu importując go sobie na swoje konto cookidoo z mojego profilu na przepisowni, do czego Cię bardzo zachęcam: https://www.przepisownia.pl/inne-dania-glowne-przepisy/pierogi-z-dynia-i-trzema-serami/0mgv238g-638c4-092364-f60be-yxth11ge