Uwielbiam rozmaite smarowidła do pieczywa! A tą w szczególności, bo jest prosta do wykonania i naprawdę pyszna. Ta pasta jajeczna z parmezanem jest u nas lubiana przez wszystkich domowników, nawet dzieci! O dziwo tym ostatnim nie przeszkadza pokaźna porcja zieleniny, jaka każdorazowo trafia do tej pasty kanapkowej. Dlatego bardzo ją polecam na smakowite śniadanko lub kolację. Oprócz tego sprawdzi się świetnie także w bułeczce zabranej do szkoły, pracy lub na wycieczkę.
SKŁADNIKI
- 6 jajek ugotowanych na twardo*
- 100 g parmezanu**
- 20 g świeżego szczypiorku drobno posiekanego
- 20 g świeżego koperku drobno posiekanego
- 40 g majonezu
- 40 g kwaśnej śmietany, 12% tłuszczu
- sól do smaku (i tu zalecam ostrożność, bo parmezan jest słony, może się okazać, że wystarczy dosłownie szczypta)
- mielony pieprzu czarny – do smaku.
SPOSÓB WYKONANIA
Parmezan pokrój na około 3cm kawałki i umieść w naczyniu miksującym. Rozdrobnij: 15 s/obr. 10.
Jajka obierz ze skorupek.
Umieść wszystkie składniki pasty w naczyniu miksującym. Rozdrobnij: 4 s/obr. 4.
Wymieszaj: 15 sek. / obroty wsteczne 3.
GOTOWE! Smacznego!
Jeśli myślisz, ze ta pasta jajeczna z parmezanem wpisze się w Twój gust, ale wolisz zaimportować sobie ten przepis na swoje konto Cookidoo, to bardzo proszę – możesz go pobrać z mojego profilu na Przepisowni tutaj.
*jajka możesz ugotować w TM6. Do 6 sztuk użyj trybu „gotowanie jajek” dostępnego na prawym ekranie. Jeśli potrzebujesz więcej, to umieść jajka w koszyczku. Następnie do naczynia miksującego Thermomix nalej 500g wody, włóż koszyczek z jajkami i nałóż pokrywę z miarką. Ustaw: 14 min. / Varoma / obr. 1, by ugotować jajka na twardo.
**parmezan możesz zastąpić innym pikantnym serem, np. grana padano lub cheddarem.