Lemoniada arbuzowo-truskawkowa. W sumie to nie wiem, czy to jeszcze jest lemoniada, ale żadne inne słowo też nie pasuje w 100%. Smoothie nie, bo ten napój jest niezbyt gęsty. Napój też nie bardzo, bo napój kojarzy się z „toną” cukru, dodatkiem wody i innych rzeczy. Tymczasem to, co Wam dziś proponuję nie zawiera dodatku wody ani cukru. Zawiera za to tylko 2 składniki i to w dodatku są jedynie owoce. Jednym słowem: samo zdrowie! Diabeł jednak tkwi w szczegółach, dlatego od razu zdradzę – jedne z owoców są zamrożone i to robi tę niesamowitą robotę. Dzięki temu ten cudowny sok z arbuza i truskawek jest orzeźwiający, chłodny i po prostu pyszny. A właśnie – sok to chyba najlepsze określenie na ten rodzaj napitku, który składa się wyłącznie z sezonowych owoców.
SKŁADNIKI:
- 1000 g miąższu arbuza pozbawionego pestek i skóry (trochę więcej, czy trochę mniej nie zrobi różnicy)
- 220-250 g mrożonych truskawek
SPOSÓB WYKONANIA:
- Umieść arbuza i mrożone truskawki w naczyniu miksującym. Zwróć uwagę, by truskawki nie stanowiły zwartej bryły, tylko były porozdzielane.
- Zblenduj: 1 min/obr.10
- Voila! Gotowe!
Sok z arbuza i truskawek – samo zdrowie
Jako, że moje wrodzone gadulstwo nie zostało zaspokojone tym jakże łatwym przepisem, to pozwolę sobie dodać kilka słów więcej. Bo jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść truskawek, to możesz zerknąć też na przepis na lemoniadę arbuzową z Cookidoo (nadal mi się smutno robi na myśl o moim kochanym dziadku, który miał uczulenie na truskawki i nie mógł ich jeść! A lubił je tak samo bardzo jak ja. Czyli BARDZO. A jednak są takie osoby, które zwyczajnie czegoś nie mogą jeść. Co więcej, ja w swojej pracy w zasadzie regularnie spotykam się z różnymi wykluczeniami z diety. Oczywiście je uwzględniam w menu). Na szczęście większość osób może cieszyć się smakiem i wartościami tych wspaniałych czerwcowych owoców sezonowych! Dla tych szczęśliwców wrzucam skrót informacji o tym, dlaczego warto przygotować sobie taki świeżutki soczek:
- Świeże to świeże. Bez ubytku wartości odżywczych wskutek obróbki termicznej.
- Mrożenie to metoda konserwacji żywności niszcząca najmniej wartości odżywczych. Więc mrożone to nadal bardzo dobre jedzenie.
- Arbuzy i truskawki to owoce sezonowe i rosnące w Polsce. Dzięki temu są nie tylko super zdrowe, ale też mają krótki ślad węglowy. Tak, arbuzy też rosną w Polsce. Sama uprawiałam te owoce w szklarni moich rodziców i to już 25 lat temu.
- Napój z arbuza i truskawek dostarcza wody, zatem w upały pomaga zachować odpowiednie nawodnienie organizmu,
- Arbuzy są bogate w witaminy: A, E (witamina młodości! To jeden z najsilniejszych antyoksydantów!), witaminy z grupy B oraz potas, miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk. Zawierają też niewielką ilość sodu.
- Truskawki zawierają witaminy: A, z grupy B, C, E i kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak: fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez, cynk i mangan.
- Oba owoce są niskokaloryczne i mogą wspomagać proces odchudzania!
Last but not least! Pozwól, że zapytam Cię o elektrolity
No to leci pytanko: czy pijesz elektrolity? Pomagają Ci przy wysiłku fizycznym lub w trakcie upałów? Tak? To zwróć uwagę, że ten prosty sok arbuzowo-truskawkowy zawiera: potas, magnez, wapń i sód. Jednym słowem: elektrolity. Może więc pomóc w utrzymaniu równowagi elektrolitycznej organizmu. Ponadto z całą pewnością jest całkowicie naturalny, czego niestety nie można powiedzieć o musujących tabletkach.
No i jest… pyszny! Nie za słodki. Smakuje po prostu owocami. To akurat nie ma wpływu na wartości odżywcze, ale na przyjemność spożywania już tak. Zwłaszcza, że prawdziwe owoce nie „otrząsają” jak chemiczne „cytrusy” w formie tabletek do rozpuszczania w wodzie.
Enjoy!
Ania Chudzik – przedstawicielka Thermomix
515 555 469