Keto piernik bez cukru przepis zaadaptowany na Thermomix na podstawie receptury Natalii Maszkowskiej
Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Keto piernik bez cukru

Jeśli szukasz przepisu na niskowęglowodanowy keto piernik bez cukru na Thermomix, to jesteś we właściwym miejscu. Wypiek jest bardzo smaczny, w moim przypadku mocno korzenny, grubo posmarowany ganaszem z gorzkiej czekolady. Z ciekawostek – moje dzieci zjadły i żaden nie zauważył, że z ciastem jest coś nie tak! A przecież erytrytol jednak słodzi nieco mniej niż cukier. Z całą pewnością jest to receptura godna uwagi dla osób ograniczających węglowodany lub wręcz będących na diecie ketogenicznej.

Skąd wzięłam przepis na to ciasto, co w nim zmodyfikowałam i dlaczego

Oryginalny przepis na ten keto piernik bez cukru pochodzi z fanpage’a Natalii Maszkowskiej a znajdziesz go w tym filmie. Jako, że jest to bardzo zacny piernik, to zdecydowałam się tę recepturę zaadaptować na TM6 i dokonać pewnych, kosmetycznych zmian. Co zmodyfikowałam:

  • proszek do pieczenia zamiast sody. Dlaczego? Dlatego, że soda potrzebuje kwaśnego środowiska, by zaszła reakcja chemiczna i ciasto zostało spulchnione. Ów piernik moim zdaniem zawiera za mało składników, które by nam taki kwaśny odczyn robiły (są to np.: ocet, śmietana, maślanka, kwaśne owoce, sok z cytryny, sok z pomarańczy, sok jabłkowy, sok pomidorowy, masło, kakao, kawa, miód lub melasa). W tym przepisie tylko kakao mogłoby nam aktywować sodę. Jednak jest go nie za wiele w składzie. W dodatku, jeśli ktoś użyje alkalizowanego kakao… to niestety umarł w butach – ciasto by nie wyrosło.
  • nie daję aromatu waniliowego, bo moim zdaniem i tak by „zginął” – intensywna, korzenna przyprawa do piernika nie pozostawia pola do popisu dla subtelnej wanilii.
  • ubijam białka, żeby lepiej spulchnić ciasto.
  • zmniejszyłam temperaturę pieczenia do 170 stopni, żeby zminimalizować ewentualne niekorzystne zmiany w strukturze nienasyconych tłuszczy wprowadzonych z masłem orzechowym i mąką migdałową.
  • zmniejszyłam ilość śmietanki, w której rozpuszczam czekoladę, bo proporcja 200ml śmietanki : 100g czekolady dawała bardzo rzadką polewę i było jej o wieeeeele za dużo (nawet w zredukowanej wersji, tej polewy jest naprawdę dużo i trzeba się postarać, żeby całość wsmarować w piernik…).
  • większość składu podaję w gramach, co pozwoli Ci uzyskać za każdym razem powtarzalny i pewny efekt. Wiesz… łyżeczka łyżeczce nierówna a Thermomix ma wbudowaną wagę, więc tak jest po prostu łatwiej.

Gotowi? No to do dzieła!

Keto piernik bez cukru przepis na Thermomix

SKŁADNIKI:
  • 100g gorzkiej czekolady (w wersji low carb może być dowolna, dla keto 85-90% kakao)
  • 100g śmietanki kremówki min 30% tłuszczu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
SPOSÓB WYKONANIA:
  1. Odpal piekarnik – ustaw temperaturę 170 stopni góra dół.
  2. Przygotuj foremkę. U mnie jest to keksówka o wymiarach 28cm x 10,5cm (wewnątrz mierząc). Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  3. W naczyniu miksującym zainstaluj motylek. Wlej 5 białek i dodaj szczyptę soli. Ubijaj 6 min./obr. 3.5 lub do momentu, aż białka będą sztywne. Pamiętaj, że aby ubić pianę, to naczynie musi być wolne od śladów tłuszczu (jeśli wcześniej zmielisz migdały na mąkę, to bezwzględnie trzeba je porządnie umyć przed ubijaniem białek). Musi być też 100% suche, więc trzeba je porządnie osuszyć (pod nożami też).
  4. Wyjmij motylek. Jeśli chcesz go „wytrzepać” z piany o ściankę naczynia, to wpierw wyciągnij też naczynie miksujące z korpusu urządzenia.
  5. Dodaj pozostałe składniki (żółtka, masło orzechowe, przyprawę, erytrytol, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę migdałową i kakao. Uruchom mieszanie 20 sek./obr. 3.5.
  6. Zgarnij składniki ze ścianek na dno naczynia miksującego i jeszcze raz uruchom mieszanie 20 sek./obr. 3.5. Jeśli trzeba ponowić mieszanie, to ponów procedurę. A jeśli jest dobrze wymieszane, to kontynuuj przepis.
  7. Przełóż ciasto do foremki i lekko wyrównaj górę.
  8. Piecz swój keto piernik bez cukru w temperaturze 170 stopni. U mnie to zajęło 70 minut (ale mam kiepski piekarnik). Zatem u Ciebie zapewne pójdzie szybciej.
  9. Po upieczeniu ciasta, zrób polewę: umieść w czystym i suchym naczyniu miksującym śmietankę, cynamon i połamaną na kostki czekoladę. Podgrzewaj 4 min./60 stopni/obr. 1
  10. Polewą pokryj górę i boki ciasta przy pomocy pędzla. Jeśli chcesz możesz posypać wierzch płatkami migdałów lub ulubionymi orzechami.

Voila! Gotowe!

Tip/łamane/przez/adwajs:

Na ściankach naczynia miksującego zawsze zostaje trochę czekolady. Szkoda to wyrzucać. Ja nalewam trochę mleka, dodaję (lub nie) łyżeczkę miodu i uruchamiam program mycia wstępnego (oczywiście bez wody i płynu!). Czasami też przy małej ilości czekolady do wypłukania i niewielkiej ilości mleka, robię to na manualu ustawiając 5 minut czasu, temperaturę 75 stopni i obroty 5. W efekcie z tej resztki czekolady zawsze mam pyszne kakao na ciepło dla dzieciaków:

Skutki uboczne wykonania piernika – kakao na ciepło z resztek polewy czekoladowej

Może Cię zainteresuje…