Być może zastanawiasz się dlaczego proponuję Ci przepis na dżem z borówek z pektyną a nie z popularnymi cukrami żelującymi, dżemixami, żelfixami. Przecież one również zawierają pektynę jako środek zagęszczający dżem. Poza tym są łatwe z użyciu i dodatkowo zapobiegają pleśnieniu i psuciu się przetworów. I… właśnie w tym szkopuł: ja nie chcę w swoich domowych dżemach kwasu sorbowego ani sorbinianu potasu. W końcu nie po to robię domowe przetwory, żeby ładować do nich konserwanty. Dlatego wybieram najprostsze możliwe rozwiązanie i moje dżemy składają się z owoców, cukru, pektyny oraz odrobiny soku z cytryny (uważam, iż lepsze to niż kwasek dodawany do torebek z produktami żelującymi marmolady i konfitury). Dziś dzielę się z Tobą moim przepisem na domowy dżem borówkowy.
Przepis na domowy dżem z borówek z pektyną
SKŁADNIKI:
- 1 kg borówek amerykańskich*
- 300 g cukru (może być biały lub brązowy – nierafinowany)
- 30 g świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 20 g pektyny (czystej, bez dodatku cukru)
SPOSÓB WYKONANIA
- Do naczynia miksującego odważ wszystkie składniki.
- Załóż miarkę na pokrywę i rozdrobnij składniki: 8 sekund/obroty 5.**
- Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego połóż osłonę przeciwko rozpryskiwaniu.
- Gotuj 15 minut/100 stopni/obroty 2.
- Gotowy dżem przelej do słoiczków i zapasteryzuj***
PORADY:
* Przepis ten równie dobrze się sprawdzi z jagodami leśnymi, truskawkami lub malinami. Zatem możesz go użyć do przygotowania dżemu jagodowego, malinowego lub truskawkowego, z powodzeniem zastępując borówki którymś z tych owoców.
** Jeśli masz stację Thermomix Friend i większą ilość owoców do przetworzenia, to możesz gotować „na dwa gary”. W tym celu po wykonaniu kroku nr 2, czyli rozdrobnieniu borówek z cukrem, pektyną i sokiem cytrynowym przestaw naczynie miksujące na stację TMF i gotowanie pierwszej porcji dżemu uruchom na Friendzie. Następnie ponów czynności w urządzeniu TM6 dla kolejnej porcji składników (1kg borówek, cukier, pektyna i sok cytrynowy) i drugą porcję dżemu gotuj na urządzeniu głównym.
***jeśli dżem przeznaczony jest do spożycia w ciągu kilku dni, to nie musisz go pasteryzować. Po wystudzeniu wstaw słoiczki do lodówki. Jeśli jednak chcesz go przechowywać dłużej, to polecam krótką pasteryzację. Tym bardziej jeżeli zamierzasz trzymać słoiczki w temperaturze pokojowej a nie w zimnej piwnicy. Ja wszystkie swoje domowe przetwory pasteryzuję.
*** W celu zapasteryzowania dżemu potrzebujesz garnek, w którym zmieścisz słoiki, pokrywkę do niego i ściereczkę. Dno garnka wyłóż ściereczką. Wstaw słoiki z dżemem do garnka (zakręcone, ale nie tak na fest). Nalej wody do wysokości 3/4 wysokości słoiczków (i nie więcej!). Przykryj garnek pokrywką. Włącz palnik pod garnkiem. Po zagotowaniu wody, w której pasteryzują się słoiki, zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj słoiki na takim minimalnym ogniu 12-15 minut pod pokrywką. Po upływie tego czasu, wyłącz palnik i wyjmując kolejno słoiczki z wody natychmiast je dokręcaj (tym razem już na fest). Pamiętaj, by założyć do tej czynności porządne rękawice lub użyć solidnych i nieprzemakalnych „łapek” kuchennych, aby uniknąć poparzeń.