SKŁADNIKI NA DOMOWY MAJONEZ:
- 250 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 surowe jajko w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
SPOSÓB WYKONANIA:
Na pokrywie urządzenia podstaw dzbanek lub sosjerkę (ważne by naczynie miało dziubek, bo z kubka kiepsko się leje).
Do dzbanka odważ 250 g oleju. Odstaw.
Do naczynia miksującego wbij jajko i dodaj pozostałe składniki (cukier, sól, ocet i musztardę).
Załóż pokrywę i umieść miarkę w otworze pokrywy.
Ustaw 1min. 30 sek. / obr. 4.
Gdy TM ruszy zacznij lać olej z dzbanuszka na pokrywę – dzięki temu olej będzie ściekać w idealnym tempie na noże, tworząc emulsję z pozostałymi składnikami.
Smacznego! 😀