Nie wyobrażam sobie nie zjeść obiadu – dla mnie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Choćby było nie wiem jak gorąco, to obiad musi być! A jednym z lepszych przepisów na upały jest szybki makaron z pomidorami i parmezanem. To błyskawiczne danie z prostych, pysznych składników. Przepis mam od mojej ciotki, która od 1989 roku mieszka w Bolonii. Lata temu uświadomiła mi ona, że Włosi gotują nie tylko pysznie, ale też szybko i prosto. Dzieje się tak dlatego, iż klimat słonecznej Italii nie sprzyja długiemu „staniu przy garach”. Dlatego najprostsze pomysły jak alio olio e peperoncino lub ten właśnie szybki makaron z pomidorami i parmezanem są przez Włochów faworyzowane na co dzień.
Nie da się ukryć, że upalne lato również i w Polsce nie zachęca do odpalania fajerek na kuchence, by smażyć schabowe, gotować ziemniaki, dusić kapustę… Dlatego na gorący dzień polecam bardzo ten błyskawiczny i bardzo łatwy przepis. Soczyste pomidory, pikantny ser, dobra oliwa… cóż można chcieć więcej? Chyba już tylko lampkę wina…
SKŁADNIKI:
- 500 g makaronu fusilli lub cavatappi (świderki) z pszenicy durum
- 180-200 g parmezanu
- 750-800g świeżych, bardzo dojrzałych pomidorów BEZ SKÓRKI* pokrojonych na ćwiartki lub większe sztuki na ósemki.
- oliwa z oliwek extra virgin
- pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Do pięciolitrowego garnka nalej 3,5 litra wody. Wsyp 3 łyżeczki soli. Wstaw wodę i ją zagotuj.
Gdy woda zawrze, wsyp do garnka makaron. Zamieszaj od dna, by nie przywarł. Ustaw sobie czas gotowania taki, jaki jest podany na opakowaniu makaronu.
Parmezan pokrój na kawałki i odważ do naczynia miksującego Thermomix. Zmiel parmezan: 13 sek. / obr. 10. Przesyp ser na głęboki talerz. Odstaw.
Do naczynia miksującego włóż pomidory. Rozdrobnij 3 sek. / obr. 4.
Gdy makaron będzie ugotowany, przecedź go przez dolną część przystawki Varoma i natychmiast przerzuć z powrotem do garnka.
Wlej oliwę – ilość wg uznania. Posyp pieprzem. Wrzuć do garnka pomidory oraz parmezan (talerz po serze odstaw na bok – zaraz na nim zaserwujesz danie).
Wymieszaj wszystko.
Nałóż makaron z pomidorami i parmezanem na talerze. Serwuj natychmiast.
PORADY:
*aby pozbawić pomidory skórki wystarczy naciąć ich skórkę nożem „na krzyż” a następnie polać je wrzątkiem. Sparzoną w ten sposób skórkę łatwo zdjąć z pomidora.
Nie zastępuj parmezanu w kawałku parmezanem mielonym. To naprawdę NIE TO SAMO. Mielony jest jałowy w smaku i nie pachnie w porównaniu z parmezanem w kawałku. Włosi trą/mielą ten słynny ser zawsze bezpośrednio przed podaniem.
Do tego dania potrzebujesz bardzo dojrzałe, pachnące, pomidory. Dlatego jest to przepis na lato, kiedy te warzywa są pyszne i wygrzane słońcem. Na zimowych pomidorach niestety nie osiągniesz dobrych rezultatów.
Serwuj potrawę natychmiast z dwóch powodów: po pierwsze pomidory i inne składniki od razu studzą makaron, zatem cała potrawa nie jest zbyt gorąca. Po drugie, pomidory puszczają sok. Więc jest to danie do zjedzenia zaraz po przyrządzeniu, kiedy tego soku jest jeszcze niewielka ilość.
Możesz parmezan zastąpić dobrej jakości grana padano. W takiej sytuacji postąp z nim tak samo jak z parmezanem.
Jeśli chcesz tańszy zamiennik parmezanu, taki na polską kieszeń, ale nadal dający smaczny efekt, to będzie już nie całkiem po włosku, bo… zaproponuję Ci cheddar. Ale taki wiesz… słony, pikantny o mocnym zapachu (przed przyrządzeniem dania spróbuj cheddara i sprawdź, czy udało Ci się kupić właśnie taki). Jeśli wybierzesz cheddar, to rozdrobnij go nieco inaczej: 7 sek. / obr. 6.