Keto ciasteczka serowo-cebulowe z kminkiem
Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Keto ciasteczka serowo-cebulowe z kminkiem

Keto przekąski? Skąd w ogóle taki pomysł?

Zostałam poproszona przez mojego kolegę, który z przyczyn zdrowotnych jest na diecie ketogenicznej, o przygotowanie kalorycznych przekąsek, które mogłyby pomóc mu z poradzić sobie z problemem jakim jest niepożądana utrata wagi. Potrzebne były jakieś keto-snacki na tyle smaczne, by chciało się po nie sięgać. Dlatego opracowałam przepis na wytrawne keto ciasteczka serowo-cebulowe z kminkiem.

W składzie tych przekąsek znajdziesz: cheddar, prażoną cebulkę, kminek, mąkę kokosową, masło i jajko. Prosto, aromatycznie i tak smacznie, że nawet ci, którzy nie są na diecie keto mówią, że te przekąski są naprawdę pyszne! Nie ukrywam, że jestem z siebie bardzo dumna, bo mąka kokosowa sama w sobie jest dość kapryśna i… pachnie kokosem. Jak się okazuje, przygotowanie z niej wytrawnych przekąsek jest pewnego rodzaju wyzwaniem! Świadczy o tym fakt, że na sieci nie widać za wiele dobrych propozycji słonych wypieków z udziałem tej właśnie mąki. Dlaczego? Po prostu to nie jest łatwe, gdyż trzeba dobrać po pierwsze ilość składników wilgotnych, ilość tłuszczu oraz proporcje i rodzaj dodatków, które stanowią o smaku i aromacie oraz… skutecznie zamaskują zapach kokosa, który nijak do wytrawnych przekąsek nie pasuje.

Udało mi się opracować skład tych ciasteczek tak, aby po pierwsze – nie czuć było kokosa a po drugie ciasteczka nie były suche. Są po prostu pyszniutkie. Tłuste, jak to na keto, ale smakowite! Testowane na rodzinie, znajomych oraz na koledze, którego prośba stała się dla mnie motorem napędowym do stworzenia czegoś nowego.

Przepis na keto ciasteczka serowo-cebulowe z kminkiem

SKŁADNIKI:
  • 40 g gotowej prażonej cebulki
  • 100 g sera cheddar
  • 50 g masła
  • 30 g mąki kokosowej
  • 1 jajko
  • 40 g wody
  • 2 łyżki kminku (15g)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • szczypta ostrej papryki
SPOSÓB WYKONANIA:

Do naczynia miksującego odważ prażoną cebulkę. Zmiel ją: 5 s./obr. 8

Do naczynia miksującego odważ cheddar (w kilku kawałkach). Rozdrobnij go: 7 s./ obr. 6.

Do naczynia miksującego dodaj masło, mąkę kokosową, jajko, wodę, kminek, sól i ostrą paprykę. Wyrób ciasto: 20 sek. / obr. 4,5.

Składniki zgarnij kopystką ze ścianek naczynia miksującego na dno. Wyrób ponownie: 20 sek. / obr. 4,5.

Ustaw piekarnik na 170 stopni – niech się rozgrzewa.

Z otrzymanego ciasta formuj kulki rozmiaru dorodnej czereśni. Najłatwiej to zrobić zmoczonymi wodą dłońmi. Kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie dociskając mokrymi palcami do papieru rozpłaszczaj je tak, by były jak najcieńsze (docelowo ok 3-5 mm). Ciasteczka nie rosną, więc nie musisz zachowywać dużych odstępów między nimi.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz ciasteczka 12-15 minut. Po upieczeniu powinny być leciutko zarumienione z wierzchu. Nie pozwól im jednak zrumienić się za bardzo, ponieważ mocniej przypieczony ser nada ciasteczkom gorzkawy posmak.

Kilka uwag:

Keto ciasteczka serowo-cebulowe z kminkiem nie zawierają proszku do pieczenia. Przetestowałam wersję z proszkiem i bez… i w sumie nie było różnicy, więc uznałam, że można sobie ów proszek po prostu odpuścić.

Sprawdź swoją mąkę kokosową. Jeśli jest gruba – taka wiórowata, zmiel ją koniecznie (1 minuta/obroty 10).

W przypadku, gdy zechcesz zrezygnować z któregoś z dodatków aromatycznych (ser, cebulka, kminek), to lepiej zastąp go podobną ilością czegoś o równie intensywnym smaku i zapachu.

Jeśli użyjesz bezglutenowej prażonej cebulki, to ciasteczka będą bezglutenowe. Warto wiedzieć, że zazwyczaj produkty tego typu są obtaczane przed smażeniem w mące pszennej, ale wersje bezglutenowe też istnieją.

Pisząc o cebulce prażonej, mam na myśli taką chrupką cebulkę, jaką niekiedy posypuje się hot dogi, sałatki lub zapiekanki. Nie zastępuj jej zwykłą smażoną cebulą.

Może Cię zainteresuje…