Wytrawne ciastka francuskie z botwiną i camembertem
Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Wytrawne przekąski z botwiną i camembertem

Nasze ulubione, wytrawne ciastka francuskie z botwiną i serem camembert. Kocha je cała rodzina z dziećmi włącznie (co wcale nie jest oczywiste…). Korzystaj, póki jest na rynku można kupić pęczki młodych buraczków z listkami! Możesz je zrobić zarówno w wersji takiej jak na zdjęciach, czyli „niby-pierogów”, gdzie farsz jest otulony ciastem francuskim lub znacznie prościej: pociąć arkusz ciasta na kwadraty, ułożyć na nich „kupki” przygotowanej wcześniej botwinki z czosnkiem i ziołami a następnie na wierzchu każdego ciasteczka położyć plasterek lub dwa camemberta. I zapiec…

Niezależnie, czy zdecydujesz się na formę pierożkokształtną, czy na wersję uproszczoną (i szybszą!), to gwarantuję Ci, że ten wytrawny wypiek podbije Twoje serce tak, jak kilka lat temu podbił moje. Podczas spotkania u znajomych zostaliśmy poczęstowani takimi nietypowymi przekąskami z młodymi buraczkami, które wprawiły nas… w dziki zachwyt! Buraczki same w sobie są słodkie, zaś z dodatkiem aromatycznego czosnku, ziół, soli i pieprzu, stają się czymś obłędnym! Istnym rarytasem, który choć wytrawny to jednak ma ten słodkawy buraczany twist! A camembert swoją kremowością i gładką konsystencją dopełnia całości po prostu idealnie! Te pyszne ciacha weszły u nas do stałego repertuaru ulubionych dań z botwinką a dzieciaki widząc buraki z liśćmi na rynku natychmiast żądają, by je nabyć i zrobić „ciastka z burakami”. No i weź tu dziecku odmów warzywa!

Dziś oddaję w Twoje ręce wersję przepisu na wytrawne ciastka francuskie z botwiną do wykonania z asystą urządzenia Thermomix TM6.

SKŁADNIKI:
  • 400 g umytej i obranej botwinki (wraz z liśćmi i łodygami)
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 2-3 opakowania gotowego ciasta francuskiego*
  • 1 opakowanie (120g) sera camembert (chyba, że wolisz dać więcej – nawet i 2x tyle będzie pysznie, choć zdecydowanie tłuściej)
  • opcjonalnie – rozbełtane jajko do posmarowania
Składniki farszu do wytrawnych przekąsek z botwinką
Składniki na farsz do ciasteczek
SPOSÓB WYKONANIA – FARSZ:

Buraczki pokrój na pół (jeśli są małe) lub na ćwiartki/ósemki (jeśli są duże). Łodygi i liście pokrój na 2cm kawałki.

Do naczynia miksującego włóż czosnek i rozdrobnij 3 s./obr. 8

Dodaj buraczki i rozdrobnij 3 s./obr. 5 Zgarnij składniki kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Odważ 30g masła. Załóż miarkę na pokrywę. Podduś 3 min./120 stopni/obroty wsteczne 1

Dodaj pokrojone łodygi i liście, sól, zioła i pieprz. Nie zakładaj miarki.

Podduś składniki 10 minut/120 stopni/obroty wsteczne 1

Skontroluj konsystencję. Jeśli w naczyniu miksującym jest płyn, to trzeba go odparować (botwina na pewno puści sok podczas gotowania. Jeśli dodatkowo została woda w liściach po myciu, to wraz z liśćmi do naczynia miksującego weszła dodatkowa porcja wilgoci i może jej się zrobić całkiem sporo. W celu odparowania zapuść cykl duszenia (bez miarki!) na 5 minut/120 stopni/obroty wsteczne 1.

Skontroluj, czy nadal w naczyniu miksującym jest płyn. Farsz jest gotowy, gdy ilość wilgoci jest znikoma. Jeśli botwinka nadal „pływa”, to ponów odparowywanie (bez miarki) na 5 minut/120 stopni/obroty wsteczne 1 (do osiągnięcia oczekiwanego skutku).

Sprawdź ostrożnie, czy farsz ci smakuje. Powinien być wyraźnie słono-słodki (bo buraczki same w sobie mają słodycz), smaczny, pachnący czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby dopraw po swojemu (i wymieszaj na obrotach wstecznych), choć jak dla mnie na tę masę botwiny, ilości przypraw są wystarczające.

Gdy masz gotowy farsz, to go ostudź.

SPOSÓB WYKONANIA – FORMOWANIE PRZEKĄSEK:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i bierzemy się za formowanie przekąsek.

Wyjmij ciasto francuskie z lodówki i pokrój w kwadraty. Ja jedną porcję ciasta francuskiego (300g) podzieliłam na 8 części.

Nałóż na każdy kwadrat porcję farszu. Lepiej by go nie było za dużo, bo gdy jest nadmiar, to trudno zlepić brzegi ciasta.

Na każdej kupce farszu połóż po kawałku sera camembert i nieco go wciśnij w farsz, by nie wystawał za mocno (ułatwi Ci to zlepienie ciasta).

Złóż ciasto i mocno zlep jego brzegi umączonymi palcami:

Możesz dodatkowo udekorować brzegi ciasta odciskając na nich ząbki widelca:

Gotowe, surowe ciastka dobrze jest włożyć do lodówki na czas przygotowywania pierogów z drugiej rolki ciasta. Gdy masz ciacha gotowe, ułóż je na blasze na papierze do pieczenia (możesz posmarować rozbełtanym jajkiem) i wstaw do piekarnika dobrze nagrzanego do 220 stopni. Piecz 15 minut.

Upieczone wytrawne ciastka francuskie z botwiną i camembertem są bardzo gorące zwłaszcza wewnątrz! Można je zajadać na ciepło, ale daj im trochę czasu po wyjęciu z piekarnika. Doskonale smakują także na zimno, zatem sprawdzą się jako przekąski na szwedzki stół lub coś pysznego do przegryzienia do piwa albo wytrawnego wina.

Wytrawne ciastka francuskie z botwiną i camembertem.

*jeśli wolisz zrobić samodzielnie ciasto francuskie, zamiast użyć gotowca, to fajny przepis znajdziesz na cookidoo.pl: TUTAJ

Może Cię zainteresuje…