Nutella jest pyszna. Nikt temu nie przeczy. Niemniej jednak jej skład pozostawia dużo do życzenia. Na pierwszej pozycji cukier, następnie kontrowersyjny tłuszcz palmowy (aż 32%, czyli 1/3 zawartości słoika), orzechów laskowych jest za to w tym kremie dziwnie mało (tylko 13%…) a czekolady nie ma wcale… Mogło by być lepiej, prawda? Co w takim razie wybrać? Oryginał z Ferrero, czy przepis na domową Nutellę do samodzielnego wykonania? Ja zdecydowanie wolę własną wersję kremu czekoladowo – orzechowego, który robię w kilka minut z kilku prostych składników. Robię raz po raz sporą porcję tego smakołyku, bo i tak zejdzie szybko, ponieważ moje dzieci używają go nie tylko do pieczywa, ale też jako dodatek do gofrów, owsianek, jaglanek, lodów. Przydaje się także przy niektórych przepisach na ciasta.
Czy ten krem jest taki sam, jak Nutella? Nie. Smakuje i pachnie bardzo podobnie, jednakże ma inną konsystencję. Zaraz po zrobieniu ten krem jest dość luźny, bo jest ciepły. Przekładam go do słoiczków i chowam do lodówki, gdzie z kolei staje się znacznie bardziej zwarty. Niemniej jednak nawet taki z lodówki rozpływa się delikatnie w buzi i ma subtelniejszą konsystencję od produktu marki Ferrero. Bez tego „tępego” czegoś i wrażenia zaklejenia ust. Plus z tego taki, że trudno się nim zapchać. A minus taki, że trudno ulec pokusie, by zjeść więcej. Zdecydowanie różni się też składem, w którym ja stawiam na 5 produktów: czekoladę, orzechy laskowe, mleko, cukier i masło.
Przepis na domową Nutellę:
SKŁADNIKI:
- 180g cukru
- 180 g orzechów laskowych PRAŻONYCH
- 100g gorzkiej czekolady połamanej na pojedyncze kostki
- 100g mlecznej czekolady połamanej na pojedyncze kostki
- 140 g masła
- 200g mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
- Do czystego, suchego naczynia miksującego TM6 odważ cukier i zmiel: 12 sek./obr. 10. Alternatywnie możesz użyć cukru pudru (w takiej sytuacji nie miel go).
- Odważ prażone orzechy laskowe i zmiel je: 15 sek./obr.10
- Do naczynia z cukrem i orzechami odważ oba rodzaje czekolady połamane na kostki i zmiel je: 15 sek./obr.8
- Następnie odważ do naczynia miksującego masło i mleko.
- Podgrzej składniki: 3 min./50stopni./obr.2.
- Zmiksuj krem: 1 min./obr.10.
- Przełóż krem do czystych, suchych słoiczków, zakręć. Przechowuj w lodówce.
Dużą zaletą samodzielnie szykowanego jedzenia jest to, że możemy sobie je dostosować do własnych oczekiwań. Również i w tym przypadku możesz dokonać zmian i dostosować recepturę pod swój smak:
- Mleko krowie możesz zastąpić mlekiem roślinnym.
- Masło możesz zastępić olejem kokosowym.
- Możesz zrezygnować z czekolady mlecznej i użyć tylko gorzkiej.
- Jeśli wolisz rzeczy mało słodkie, to możesz zmniejszyć ilość cukru.
Jedno czego lepiej niczym nie zastępować, to orzechy laskowe prażone. Muszą być laskowe i muszą być prażone, jeśli chcesz uzyskać ten charakterystyczny dla Nutelli aromat, który jest niczym innym, jak właśnie zapachem typowym dla prażonych orzechów laskowych.
Do tego przepisu na domową Nutellę z Thermomixa, bardzo polecam też moją recepturę na najprostsze bułki na świecie albo – jeśli masz nieco więcej czasu – croissanty, na które przepis znajdziesz na platformie cookidoo. Ten krem sprawdzi się także w jaglance czekoladowo-waniliowej a’la Monte, cieście Rocher a także cieście Filadelfia (przepisy na te desery znajdziesz na Cookidoo).
Psssst… jeszcze coś…
…masz Thermomix? No to może chcesz do niego jakieś gratisowe akcesoria?
Jeśli tu jesteś, to znaczy, że masz Thermomix i szukasz nowych wyzwań kulinarnych dla swojej maszyny. Domowa nutella to z pewnością game changer w kwestii składu! A skoro masz TM, to może warto wiedzieć, że możesz do niego dostać całkiem za darmo ciekawe akcesoria i przydatne w kuchni gadżety. I to takie naprawdę fajne. Istnieje coś takiego, jak katalog prezentów Vorwerk. Link do tego katalogu jest stały, choć co miesiąc zmienia się oferta prezentów, więc warto śledzić temat i zaglądać do niego, sprawdzać co nowego, bo pojawiają się tam naprawdę wartościowe przedmioty.
Ale jak to? Akcesoria do TM tak całkiem za darmo?
Prezenty z katalogu są w 100% darmowe. Za to trzeba minimalnego zaangażowania, by je zdobyć, ponieważ podarunek należy się osobie, która zorganizuje u siebie thermomixowe mini warsztaty kulinarne z udziałem przedstawiciela dla swoich znajomych oraz ktoś z zaproszonych osób zdecyduje się na zakup urządzenia. Jeśli upatrzysz coś sobie, to nie zwlekaj, tylko zadzwoń lub napisz do mnie, umówmy spotkanie dla Twoich znajomych. Twoja rola to tylko wyznaczenie terminu i zaproszenie znajomych (optymalnie 2-3 gospodarstwa domowe). Ja z kolei przygotuję menu, przywiozę składniki, pobawimy się razem Thermomixem na „kulinarnej domówce” i kto wie… może „ktoś-coś”. Warto dać ludziom szansę na poznanie sprzętu a sobie na zdobycie atrakcyjnych prezentów. Ze swojej strony zapewniam też, że będzie to dla nas wszystkich po prostu przyjemnie spędzony czas z dobrym jedzeniem i w luźnej atmosferze. W dodatku – co moim zdaniem bardzo ważne i warte podkreślenia – bez ciśnień na sprzedaż, ponieważ każdemu pozostawiam zawsze przestrzeń do podjęcia własnej decyzji.
Ania Chudzik
515 555 469