Jak by tu wyjaśnić, co to jest Thermomix? W jednym zdaniu się nie da, ale tak w największym skrócie to jest wielofunkcyjny robot kuchenny, w którym możesz przygotować wiele różnych pysznych rzeczy. Zaczynając od zup, sosów, dipów, gulaszy, poprzez napoje, smothie, koktajle, drinki, grzańce, aż po dania na parze, risotta, makarony i surówki. Wyróżnia się kilkoma rzeczami:
Jest wszechstronny…
rozdrabnia, ubija, miesza, emulguje, zagęszcza, gotuje, podsmaża, karmelizuje, genialnie wyrabia ciasta, mieli, miksuje, blenduje, kruszy lód. Jest też pomocą przy utrzymaniu stałej temperatury przy fermentowaniu np. jogurtów. Ta wielofunkcyjność sprawia, że jest niezwykle przydatny przy wielu czynnościach w kuchni od przygotowania codziennego menu obiadowego aż po pomoc w przygotowaniu wykwintnych dań i drinków w sam raz by podjąć nawet bardzo wybrednych gości. Z uwagi na tę wszechstronność zastosowań, ja używam go przynajmniej kilka a niekiedy nawet kilkanaście razy dziennie.
Jest kompaktowych rozmiarów
Nie bez powodu mówi się o nim „najmniejsza kuchnia świata”. Zajmuje bardzo niewiele miejsca na blacie, dlatego nadaje się nawet do bardzo małych kuchni. Wbrew oczekiwaniom nie zagraca kuchni a wprost przeciwnie – odgraca ją, ponieważ mając Thermomix można zrezygnować z: blendera, wagi kuchennej, miksera, części garnków i patelni (bo używa się ich mniej), praski do czosnku i do ziemniaków, sitek, tarek, dziurkowany wkład do garnków do gotowania na parze, maszynki do mielenia mięsa, sokownika, malaksera itp., bo TM6 przejmuje zadania tych sprzętów kuchennych i jest na tyle wygodny w obsłudze, że już do tamtych narzędzi się nie wraca.
Jest mocny
Nie daj się zwieść niewielkim gabarytom, bo powiedzonko „mały ale wariat” pasuje do niego jak ulał! Maksymalne obroty urządzenia to aż 10700 obrotów na minutę, co sprawia, że ta maszyna radzi sobie nawet z takimi zadaniami, jakie dla słabszych urządzeń były by niewykonalne. W dwóch słowach – daje radę! Kruszenie lodu, blendowanie zamarzniętych na kość truskawek, mielenie rozmaitych ziaren na mąki, czy maku na masę makową to dla niego „bułka z masłem”, nawet jeśli robisz te rzeczy bardzo, bardzo często.
Jest ergonomiczny i wygodny w użyciu
Dzięki temu po prostu przyjemnie się go używa. Moi klienci często sami zauważają, że TM jest ładny oraz że podczas, gdy gotują w nim w trakcie naszych kulinarnych spotkań, to praca z nim jest dla nich najzwyczajniej w świecie przyjemna. Wbrew pozorom jest to jedna z ważniejszych cech dobrego robota kuchennego, ponieważ jest to urządzenie, które wkrótce staje się najbardziej eksploatowanym sprzętem w kuchni (i służy dłuuuuugie lata). A jeśli używa się czegoś często, to… ważne, by korzystało się z tej rzeczy wygodnie i komfortowo. Ta wygoda w połączeniu z wielofunkcyjnością urządzenia sprawia, że w mojej kuchni Thermomix jest narzędziem pierwszego wyboru.
Jest łatwy w obsłudze
Przejrzysty, intuicyjny ekran dotykowy i możliwość korzystania z bogatej bazy przepisów na cookidoo.pl, gdzie są tysiące receptur, naprawdę robią robotę. W dodatku każdy z przepisów wyświetli ci się krok po kroku na ekranie urządzenia. To sprawia, że wystarczy umieć czytać, by przygotować pyszny, domowy obiad lub upiec fantastyczne ciasto… nawet jeśli nigdy wcześniej się tego nie robiło. Ta łatwość obsługi oraz wygoda użytkowania zachęcają z kolei do tego, by więcej rzeczy robić samodzielnie. Ja na przykład odkąd mam Thermomix robię niemalże codziennie surówki (wcześniej kupowałam), robię samodzielnie majonez, więcej piekę, np. chleb, bułki ciasta a także chętnie robię własnoręcznie jadalne prezenty, np.: likiery, ciasteczka, ozdobne czekolady czy marcepan. Dlaczego wcześniej tego nie robiłam? Przecież tak bardzo lubię gotować! Bo niektóre czynności zajmowały mi za dużo czasu lub trzeba było w nie włożyć niewspółmiernie wiele wysiłku.
Jest łatwy w czyszczeniu
Korpus wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką. Każdy inny element TM można bez problemu umyć w zmywarce. Ponadto Thermomix ma 5 różnych trybów mycia wstępnego: krótkie, po cieście, uniwersalne, po tłuszczu i karmelu, po przypaleniu. I to jest naprawdę świetne, bo zazwyczaj po takim myciu wstępnym już niewiele mu brakuje do stanu idealnej czystości.
Jest długowieczny
Moja ciotka ma dwudziestopięcioletniego TM21 i nadal go używa. Dodam, że nie jest to odosobniona sytuacja, ponieważ okres eksploatacji tych urządzeń jest zazwyczaj długi.
Podsumowując – Thermomix to wielofunkcyjny, solidny robot kuchenny o przemyślanej konstrukcji. W jego konstrukcji nie ma rzeczy przypadkowych – każdy detal w budowie tego urządzenia jest sensowny i celowy (zaczynając od haczyka, czy kołnierza na kopystce, poprzez obły kształt obudowy, kształt pokrywy i jej spasowanie z miarką aż po ergonomiczny uchwyt naczynia miksującego i intuicyjny ekran dotykowy), dzięki czemu użytkuje się go wygodnie i po prostu przyjemnie, co wpływa na to, iż w naturalny sposób staje się on w kuchni „narzędziem pierwszego wyboru”.
Pamiętaj, że każdą rzecz, którą napisałam na mojej stronie możesz łatwo zweryfikować. Jeśli chcesz się przekonać samodzielnie, jak to działa, to po prostu do mnie zadzwoń (515 555 469) lub napisz (anna@ogotowaniuodkuchni.pl) i umów się ze mną na wspólne gotowanie w TM6. Nic Ci nie zastąpi własnego doświadczenia ze sprzętem, więc zachęcam do testów.