Biszkopt z jabłkami to dla mnie smak dzieciństwa a także pierwsze ciasto, które nauczyłam się piec samodzielnie. W mojej rodzinie jest ono znane każdemu, ponieważ robiła je moja prababcia. Musze Ci się przyznać, że ja za nim przepadam. Ciasto, które rośnie wyłącznie na jajkach bez spulchniaczy oraz świeże jabłka sprawiają, że gdy pojawia się u nas na podwieczorek, to znika błyskawicznie. Biszkopt z jabłkami jest łagodny w smaku, delikatny, nie za słodki. Natomiast dzięki temu, że nie dodaje się do niego tłuszczu, jest też relatywnie niskokaloryczny (jak na ciasto oczywiście).
SKŁADNIKI
- 4 jajka M lub L
- 170 g białego cukru
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 85 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 duże jabłka
SPOSÓB WYKONANIA
PRZYGOTOWANIE TORTOWNICY I SKŁADNIKÓW:
Tortownicę o średnicy 22cm wyłóż papierem do pieczenia. Ja w tym celu kładę arkusz papieru na dnie formy a następnie zapinam brzeg tortownicy tak, by złapał papier oraz dno. Potem dwoma paskami papieru wykładam brzegi foremki.
Obierz jabłka i pokrój je na ósemki a także usuń gniazda nasienne. Ósemkami jabłek wyłóż dno tortownicy na tyle ściśle, na ile się da.
Odpal piekarnik i ustaw temperaturę 170°C.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misie miksującej, zaś żółtka umieść w miseczce i odstaw na bok – będą Ci potrzebne później.
Na pokrywie naczynia miksującego postaw miseczkę i odważ do niej cukier a następnie dodaj cukier waniliowy i wymieszaj łyżką. Odstaw.
Na pokrywie naczynia miksującego postaw drugą miskę i odważ do niej skrobię ziemniaczaną oraz mąkę. Nie jest to konieczne, ale warto je przesiać przez sitko. Odstaw.
DO DZIEŁA – ROBIMY BISZKOPT:
Bierzemy się za ubijanie białek. Załóż motylek w naczyniu miksującym TM. Załóż pokrywę, ale bez miarki. Ustaw obroty 3,5 (bez ustawiania czasu). Gdy białka będą już wstępnie ubite, przez otwór w pokrywie zacznij wsypywać cukier – po łyżce. Kolejne łyżki cukru dodawaj wtedy, gdy poprzednia porcja będzie już rozpuszczona.
Gdy cukier się skończy i będzie już rozpuszczony w pianie z białek, wlej przez otwór w pokrywie cztery odłożone żółtka i kontunuuj ubijanie na obrotach 3,5 jeszcze kilka sekund (ale tylko kilka – nie przedłużaj tego czasu.
Następnie zmniejsz obroty do 1,5 i przez otwór w pokrywie wsypuj łyżka po łyżce przesianą mąkę ze skrobią. Po dodaniu ostatniej łyżki kontynuuj mieszanie już tylko przez 8-10 sekund. Zakończ pracę urządzenia.
Przełóż ciasto na wcześniej przygotowane jabłka i wyrównaj powierzchnię kopystką.
Wstaw tortownicę do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i upiecz „do suchego patyczka” (u mnie zajmuje to około 45 minut).
Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw w tortownicy do wystudzenia.
Gdy ciasto już nie będzie gorące, odepnij brzeg tortownicy i go zdejmij. Usuń też paski papieru do pieczenia z brzegów biszkopta. Połóż na cieście delikatnie talerz o średnicy większej, niż wypiek. Chwyć pewnie dwoma rękoma spód tortownicy razem z biszkoptem oraz talerzem i zdecydowanym ruchem odwróć go o 180 stopni tak, by talerz znalazł się pod tortownicą a ciasto na nim. Odstaw na blat.
Aktualnie masz na samym wierzchu spód od tortownicy. Zdejmij go a następnie usuń papier do pieczenia z jabłek. Tuż przed podaniem, możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Jeśli wolisz skorzystać z przepisu na ekranie dotykowym urządzenia, to tutaj możesz go sobie zaimportować z na swoje konto Cookidoo do sekcji utworzonych przepisów.