Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Pyszne i pachnące kruche ciasto na słodko

To jest bardzo uniwersalny przepis na pyszne kruche ciasto, który funkcjonuje w mojej rodzinie od lat. Pamiętam, że słodkie i delikatne ciasteczka piekła tą metodą jeszcze moja prababcia. Ja tę starą recepturę jedynie zaadaptowałam na Thermomix. Jeśli masz ochotę – śmiało korzystaj z tego przepisu. Na jego podstawie upieczesz bardzo smaczne i pachnące:

  • kruche ciasteczka
  • kruchy spód do jabłecznika
  • spód do sernika
  • podstawę do tarty na słodko
  • pyszne korpusy kruchych babeczek
  • spody do domowych mazurków wielkanocnych
aromatyczne kruche ciasteczka

SKŁADNIKI:

  1. 500 g mąki pszennej
  2. 15 g skórki skrojonej z cytryny bio (tylko ta żółta warstwa)
  3. 240 g cukru
  4. 2 łyżeczki cukru waniliowego zrobionego w TM
  5. 3 surowe żółtka
  6. 20 g soku z cytryny
  7. 40 g kwaśnej śmietany
  8. 250 g masła
  9. 10 g proszku do pieczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do naczynia miksującego TM6 odważ skórkę z cytryny i 30 g mąki. Rozdrobnij: 20 sek. / obr. 10.

Składniki zgarnij kopystką ze ścianek.

Do naczynia miksującego odważ cukier. Zmiel: 20 sek. / obr. 10.

Ponownie zgarnij składniki na dno.

Dodaj do naczynia miksującego pozostałą ilość mąki (470 g) i resztę składników. Nie zakładaj miarki. Wyrób ciasto przy pomocy kopystki: 1,5 min. /tryb: „ciasto”.

Przed wypiekiem ciasto powinno spędzić w lodówce przynajmniej godzinę.

Gdy przyjdzie czas na pieczenie, to wyjmij kulę ciasta z lodówki, wałkuj (na ciasteczka cieniutko, na spody np. do mazurków, grubiej). Wykrawaj potrzebne Ci kształty i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

pyszne kruche ciasto idealne do domowych mazurków
Domowe mazurki, które co roku robię właśnie przy wykorzystaniu tego kruchego ciasta.

Z całego serca polecam Ci mój przepis na pyszne kruche ciasto. Od lat używam tej receptury i od lat niezmiennie jest ona moją ulubioną, bo uwielbiam zapach skórki cytrynowej w wypiekach. A jeśli ten aromat jest dodatkowo podbity naturalną wanilią i prawdziwym masłem, to naprawdę nie potrafię przejść obojętnie obok wypieków!

Może Cię zainteresuje…