Po okresie wielkiego postu nadchodzi ten moment, kiedy zaczynamy się zastanawiać, jakie wielkanocne potrawy przygotować w tym roku z Thermomix. Chcemy, żeby było pysznie i aby stół kusił wiosenną świeżością kolorów przy jednoczesnym zachowaniu tradycji. Dlatego zazwyczaj na Wielkanoc przygotowujemy potrawy typowe dla tego okresu, choć często dodajemy coś od siebie: jakieś unowocześnienie, kolorowy akcent, czy kosmopolityczny twist 🙂 po to, by nam samym oraz naszym gościom było przy stole jak najprzyjemniej. Posiadacze Thermomixa mają pod tym względem ułatwione zadanie, ponieważ w aplikacji Cookidoo jest ogromna ilość przepisów na pyszne świąteczne dania.
Dziś chciałabym się z Tobą podzielić kilkoma poleceniami. Mam nadzieję, że te dedykowane do TM przepisy zainspirują Cię do zaplanowania Twojego menu wielkanocnego. Zacznijmy nieco nieszablonowo a mianowicie od deseru:
Słodkie wielkanocne potrawy z Thermomix
Babka
Trudno wyobrazić sobie bez niej te wiosenne święta. Jedną z najszybszych do wykonania jest babka orzechowa. Jeśli uwielbiasz czekoladowe ciasta, to polecam Ci tą recepturę na kakaową babkę gotowaną na parze a następnie dekorowaną polewą czekoladową. Ja z kolei najbardziej lubię ten przepis na babkę wielkanocną. Pachnie pięknie skórką pomarańczową oraz prawdziwą wanilią (odkąd mam Thermomix, nie używam cukru wanilinowego, tylko robię cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, bo kocham jej zapach, doceniam prosty, naturalny skład a poza tym, przy samodzielnym wykonaniu, wychodzi to bardzo ekonomicznie). Na zdjęciu poniżej możesz zobaczyć moją interpretację receptury na babkę piaskową, którą wykonałam na wielkanocne spotkanie w gronie przedstawicieli Thermomix:
Podpowiadam, że aby kwiaty nie zwiędły i końcówki ich łodyżek nie miały kontaktu z ciastem, należy je umieścić w szklaneczce – literatce z niewielką ilością wody.
Baranek z ciasta drożdżowego
Baranek z masła to wielkanocny must have. A co gdyby jeszcze coś na stole nawiązywało do tego symbolu? Bardzo polecam baranka z ciasta drożdżowego. To nic innego jak nieco inna forma tradycyjnie wykonywanego w wielu domach placka drożdżowego. Zamiast migdałów do posypania możesz użyć kruszonkę, jeśli taka wersja bardziej Ci odpowiada (w TM zrobisz ją w 10-20 sekund). Poniżej real foto – jak taki wypiek się prezentuje:
Domowe mazurki
Kolejny wypiek – tym razem kontrowersyjny, bo choć uświęcony tradycją, to wersje kupne bywają… ekhem… niejadalne z uwagi na to, że zamiast być kruche potrafią być twarde a gruba warstwa lukru powoduje, iż zęby się prostują na samą myśl o konsumpcji. O walorach smakowych nie wspomnę. Choć obecnie są już cukiernie, gdzie da się nabyć smaczne mazurki przygotowane na dobrych składnikach, niemniej jednak w mojej rodzinie od ponad 30 lat piecze się te jadalne obrazki w domu. I nie ukrywam, że od dziecka lubię to zajęcie. Kiedyś je piekłam i dekorowałam z moją mamą, potem już samodzielnie a obecnie robię to wraz z moimi smykami. Zabawa jest przednia!
Domowe mazurki wersja freestyle’owa
My mamy nasz sprawdzony, pyszny przepis na kruche ciasto, które idealnie nadaje się na spody do domowych mazurków. Serdecznie Ci go polecam! A dekoracja – to już jest kwestia wyobraźni. Doskonale sprawdzi się lukier królewski lub polewa czekoladowa. Na wierzch można przygotować dekoracje z bakalii (migdały jako bazie, z suszonych moreli można wyciąć kurczaczki a ze słonecznika poukładać płatki kwiatów). Lukier możesz zabarwić (jeśli barwisz czymś płynnym, przygotuj gęściejszy lukier, by po dodaniu kolorku nie zrobił się za rzadki). Dostępne są na rynku rozmaite bardzo wydajne pigmenty spożywcze. Albo możesz użyć naturalnych składników (kurkuma zabarwi na żółto-pomarańczowo, sok z truskawek na jasnoróżowo, sok z jagód na fioletowo).
Rozmaite dekoracje jak widać powyżej można też ulepić z przygotowanej w TM masy marcepanowej, która jest plastyczna (i pyszna!). Można z niej wyczarować urocze ozdoby do mazurków a lepi się jak w plastelinie, więc zabawa z dzieciakami jest naprawdę świetna! Na zdjęciu poniżej mazurek chałwowy w moim wykonaniu. Ozdobiłam go: blanszowanymi migdałami, żurawiną, masą marcepanową w kolorze naturalnym i podbarwioną na zielono, kandyzowaną skórką pomarańczową i gęstym, zielonym lukrem królewskim (samodzielnie robię „pisaki” – lukier umieszczam w rękawach cukierniczych, obcinam końcówki i do dzieła! Za 3 zł mam ok 10 kolorów do radosnej kulinarnej twórczości, więc myślę, że warto! Bawimy się z dziećmi rewelacyjnie. Domowe „pisaki” mają też o bardzo prosty skład, bo nie muszą być przechowywane długo na sklepowych półkach!).
Domowe mazurki według przepisów
Możesz też zrobić domowy mazurek po prostu od początku do końca bazując na dobrym, sprawdzonym przepisie. Godne polecenia są te receptury: mazurek na orkiszowym spodzie z kremem orzechowym, mazurek śliwkowy, mazurek bakaliowy oraz widoczny na zdjęciu powyżej mazurek chałwowy. To tyle na słodko – teraz przejdźmy do konkretów:
Wytrawne dania wielkanocne z Thermomix
Jajka w różnych odsłonach
A przechodząc do konkretów, to chyba wypadało by zacząć ab ovo i to dosłownie – od jajek. Na miękko, na twardo, z majonezem, z łososiem, klasyczne jajka faszerowane z ziołami – przy przygotowaniu zarówno farszy, sosów, jak i przy samym gotowaniu jajek, Thermomix jest wielką pomocą.
Polecam Ci także mój przepis na jajka z parmezanem i ziołami, który jest w mojej rodzinie od wielu lat. U nas świetnie się sprawdza na wielkanocnym stole. Przepis na ten specjał znajdziesz tutaj.
Pasztet
Trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół bez niego! A warto go zrobić samodzielnie, jeśli się chce, by był świeżutki oraz przygotowany z fajnych, prostych składników. Ja polecam przepis na pasztet z indyka i pasztet wieprzowy w boczku. Bardzo lubię też dwie wersje wegetariańskie: pasztet z pieczarek i pasztet z selera.
Żurek
Dobry, domowy żurek to dla mnie must have podczas świąt wielkanocnych. Jestem też zdecydowaną zwolenniczką robienia wszystkiego w domu, o ile czas na to pozwala. Dlatego rekomenduję dwa przepisy: zakwas na żur oraz klasyczny żurek. A jeśli marzy ci się podanie żurku w chlebie, to podrzucam przepis na chlebki do żurku.
Dodatki
czyli coś, co zawsze „robi robotę”! Rozmaite sosy i chrzan po prostu musza się pojawić na wielkanocnym stole dostarczając dodatkowych smaków, podbijając wrażenia z jedzenia i stanowiąc tło dla popisowych potraw. Poniżej kilka ciekawych rekomendacji:
sos tatarski – jeśli lubisz ten tradycyjny dodatek,
oryginalny sos majonezowy z suszonymi pomidorami i kolendrą, jeśli bliskie twojemu sercu są śródziemnomorskie klimaty,
sos bazyliowo musztardowy -ciekawy odpał dla miłośników urozmaiceń w kuchni i na stole
zielony chrzan ze szpinakiem, czyli coś dla tych, którzy na myśl o wasabi mają błysk w oku.
dip jogurtowy z żurawiną i curry dla miłośników nieoczywistych połączeń.
A dla zwolenników klasyki z w doborze dodatków, polecam samodzielne przygotowanie chrzanu tartego. Nic tak łez nie wyciska, jak świeżutko zmielony chrzan!
Powyżej przedstawiłam Ci rozmaite przepisy na dania, które świetnie się odnajdą na wielkanocnym stole. Jeśli więc nadal się zastanawiasz nad wielkanocnymi potrawami z Thermomix, to mam nadzieję, że te rekomendacje pomogą Ci znaleźć swoje ulubione smaki i ułatwią zaplanowanie świątecznego menu.
Na samym końcu pozwolę sobie dodać, że jeśli potrzebujesz pomocy przy wykonaniu świątecznych potraw i chcesz poznać Thermomix, ale totalnie nie masz czasu, to może właśnie ten przedświąteczny czas jest dobrym momentem, by upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Mogę przyjechać do Ciebie i w ramach prezentacji urządzenia w wielki piątek lub sobotę ogarniemy świąteczne menu, dzieki czemu po pierwsze będziesz mieć z głowy przygotowania a po drugie przetestujesz sobie Thermomix „w boju”.
Jeśli ta opcja jest kusząca, to nie wahaj się, tylko zadzwoń by się umówić: