Carpaccio z buraków to bardzo kontrowersyjne danie – jedni je lubią a inni się irytują na formę podania. Cos jednak zmieniło, przełamało w Polakach i to niezbyt atrakcyjne warzywo zaczęło szturmem brać salony!
Do niedawna buraki były traktowane… ekhemmm… jak buraki – tanie, mało atrakcyjne warzywo, przyrządzane zazwyczaj na 2-3 sposoby i koniec! Żaden przebój kulinarny. Żadnej poezji w daniach z burakami a wprost przeciwnie – szara proza rodem ze szkolnych stołówek…. grrr!
Ale prawdę powiedziawszy buraczki obecnie mają „swoje 5 minut” na kulinarnej scenie. Piecze się z nimi ciasta czekoladowe (obłędne! Serio!), bez wątpienia fenomenalnie wypadają w mocno schłodzonych deserach podawanych w formie monoporcji np. w towarzystwie mleka kokosowego i bitej śmietany. Faktem jest, że sprawdzają się także w sałatkach – carpaccio z buraka każdy już chyba zna, choć ktokolwiek próbował je zjeść, ten z pewnością rozumie lekką konsternację Włochów, którzy mieli styczność z tym daniem… nie dość, że nie jest to wołowina, to jeszcze próba kulturalnego zjedzenia sałatki jest niemalże niemożliwa, bo plastry buraka nie współpracują tak pięknie z widelcem, jak cieniutkie plasterki surowego mięsa.
Z drugiej strony carpaccio z buraka jest bardzo pyszne! A podane z rukolą oraz odpowiednio doprawione jest niesamowicie pyszne. Jak widać, buraki mają olbrzymi potencjał kulinarny! A my od kilku lat go pracowicie odkrywany wprowadzając dania z burakami na salony i czyniąc z tego niepozornego warzywa naprawdę wartościowy materiał w kuchni – wyczarować z niego da się naprawdę sporo! Może zatem najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie carpaccio z buraków tak, by było troszkę łatwiejsze do spożycia? Toteż dziś proponuję mój ulubiony przepis na błyskawiczną sałatkę z pieczonych buraków marynowanych w słodko-kwaśnym balsamico, które idealnie się komponują ze świeżą rukolą, intensywnym w smaku, słonym cheddarem i prażonym słonecznikiem.
SKŁADNIKI:
- 15 g prażonego słonecznika
- 30 g świeżej rukoli
- 50 g sera cheddar
- 230 g ugotowanych lub upieczonych buraków pokrojonych na ćwiartki
- 25 g octu balsamicznego z Modeny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Weź spory, głęboki talerz (jak do zupy) lub miskę. Ułóż na nim rukolę.
Uruchom wagę i odważ cheddar naczynia miksującego TM. Ser ma być w kilku kawałkach. Rozdrobnij go (5 sek./obr. 6). Przełóż do innego naczynia.
Uruchom wagę w urządzeniu i odważ do naczynia miksującego buraki oraz balsamico. Rozdrobnij (2 sek./obr.4). Buraczki z balsamico przełóż na talerz z rukolą.
Posyp sałatkę rozdrobnionym wcześniej cheddarem.
Posyp sałatkę uprażonym słonecznikiem. I już. Gotowe. Podaj sałatkę od razu po przyrządzeniu.
UWAGI:
- Nie ma większego znaczenia, czy buraczki są gotowane czy pieczone. Ja piekę i gotuję buraki w skórkach a dopiero po obróbce termicznej usuwam skórkę.
- Buraki bardzo „doceniają” kwaśny smak. Słodko-kwaśne balsamico potrafi cuda zdziałać podbijając naturalny smak tego warzywa!
- Słonecznik zazwyczaj prażę raz w tygodniu przy założeniu, że zejdzie do 2-3 różnych sałatek.
- Słonecznik możesz zastąpić orzechami nerkowca.
- Rukola musi być świeża. Przyjrzyj jej się dobrze podczas wybierania w sklepie i to od góry i od spodu opakowania…
- Cheddar możesz zastąpić innym serem o mocnym smaku. Parmezan lub grana padano będą świetne (bardzo twarde sery rozdrabniamy na obrotach 10!). Możesz też zamiennie użyć dowolnego sera koziego (obroty dostosuj do twardości sera!)