przepis na ciasto marchewkowe
Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Piernik marchewkowy – przepis TM6

Prosty przepis na ciasto marchewkowe! Żeby nie powiedzieć, że wręcz najłatwiejszy. Bez tarcia warzyw na tarce. Z pysznymi dodatkami, które mają wpływ na cudowny smak ciasta. W przypadku tego przepisu robotę robią: dobra przyprawa do piernika, kakao i dodatek naturalnego miodu. To one wypełniają piernik marchewkowy zapachami. Chcesz spróbować? Cały przepis to dosłownie 10 składników na krzyż a ciasto smakuje naprawdę cudownie. Wielokrotnie znajomi mnie pytali o mój przepis na ciasto marchewkowe. A teraz go dopracowałam na tyle, by się nim podzielić (z gramaturami itd).

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka rozmiar M lub L
  • 230 g cukru
  • 40 g miodu
  • 100 g bardzo miękkiego masła (zamiennie, jeśli masło ugrzęzło w lodówce i jest jakby twardawe, możesz użyć oleju słonecznikowego)
  • 10-15 g kakao naturalnego
  • 1,5 łyżki (nie łyżeczki! Łyżki!) dobrej przyprawy do piernika. Czubate łyżki będą ok!
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300g marchewki obranej i pokrojonej na kawałki „truskawkopodobne” (czyli większe czy mniejsze – bez różnicy, mogą być jakkolwiek ciachnięte z ręki, byle objętościowo kawałki były jak… plus-minus truskawki)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Odpal piekarnik. Ustaw temperaturę 180 stopni.
  2. Przygotuj tortownicę. Średnica 22-24cm jest optymalnie. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  3. Włóż do naczynia miksującego kawałki marchewki. Rozdrobnij 12s./o.5
  4. Dodaj jajka, cukier, miód i bardzo miękkie masło (lub olej)
  5. Zmiksuj aż się połączą: 20 sek./obr.4
  6. Dodaj sypkie składniki: kakao, przyprawę do piernika, mąkę, sodę i proszek.
  7. Wymieszaj 20 sek./obr.5
  8. Zgarnij składniki na dno naczynia miksującego (jeśli sytuacja tego wymaga). Następnie wymieszaj raz jeszcze: 20 sek./obr.5
  9. Przełóż ciasto do tortownicy.
  10. Wstaw do piekarnika. Piecz „do suchego patyczka” lub użyj Thermomix sensor. U mnie pieczenie tego ciasta trwa zazwyczaj 45-50 minut.

A to piernik marchewkowy po rozkrojeniu:

przepis na ciasto marchewkowe
Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Pulchne i pachnące goździkami, kardamonem i cynamonem.

UWAGI I WSKAZÓWKI:

Ja do tego przepisu z serca i przekonania rekomenduję samodzielne wykonanie własnej przyprawy do piernika wg mojej receptury. Zawiera ona dużo goździków i kardamonu, dzięki czemu jest niezwykle aromatyczna. Jeśli nie chcesz robić przyprawy, to kup DOBRĄ. Bez cukru i mąki w składzie. Lub zastąp przyprawę 1/2 łyżki mielonego cynamonu, 1/2 łyżki mielonych goździków, 1/4 łyżki mielonej gałki muszkatołowej, 1/4 łyżki mielonego kardamonu. I tyle. Oczywiście każdy z tych składników możesz też zmielić w swoim TM.

Po upieczeniu, skontroluj, czy ciasto jest gotowe patyczkiem (lepki, ale nieoblepiony jest ok, ale oklejony surowym ciastem oznacza, że jeszcze trzeb ciasto dopiec). Jeśli masz Thermomix sensor, to go użyj a będzie wiadomo, kiedy ciasto osiągnie idealną temperaturę wewnątrz!

***

przedstawiciel thermomix Anna Chudzik

Enjoy!

Ania Chudzik – przedstawicielka z pasją do gotowania

Chcesz polecić Thermomix swoim znajomym? Umów warsztaty ze mną i TM6. Pogotujemy sobie razem i zobaczymy, czy im się spodoba.

Może Cię zainteresuje…