Moje Przepisy Thermomix,Przepisy Thermomix

Pierogi z dynią i trzema serami – przepis TM6 wraz z instrukcją szybkiego lepienia pierogów

Pierogi z dynią i trzema serami.

To idealny przepis na jesień. Farsz kusi intensywnością smaku sera a jednocześnie jest wilgotny i delikatny dzięki dyni. W dodatku owinięty w sprężyste i smaczne domowe ciasto tworzy po prostu pyszną całość!

Naprawdę uwielbiam to danie. Będąc jednak w ciągłym niedoczasie lubię sobie ułatwiać życie i tam, gdzie to możliwe, chodzić na skróty (w sumie dlatego też doceniam Thermomix, który mi ułatwia i przyspiesza wiele czynności). Nie da się jednak ukryć, że domowe pierogi są dość czasochłonne, dlatego kiedyś po to by zoptymalizować sobie proces ich wykonywania, zaczęłam szperać w sieci szukając rozwiązań i natrafiłam na włoskie filmiki pokazujące klejenie ravioli. To był strzał w dziesiątkę jeśli chodzi o tempo pracy! Koniec z nakładaniem farszu dwoma łyżeczkami! Koniec z pracowitym wycinaniem szklanką i mozolnym klejeniem każdej sztuki. Poniżej dzielę się z Tobą instrukcją szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli. Może dzięki temu również i na Twoim stole będą one gościć częściej.

Składniki:

Farsz
  1. 350 g dyni, bez skóry i pestek pokrojonej w ok 3 cm kawałki
  2. 200 g sera cheddar, pokrojonego na 2-3cm kawałki
  3. 200 g sera ricotta, podzielonego na kawałki
  4. 50 g sera feta kanapkowego, czyli dającego się smarować
  5. 30 g masła
  6. sól, do smaku
  7. pieprz, mielony, do smaku
Ciasto
  1. 250 g wody, ciepłej
  2. 1 jajko
  3. 1 łyżeczek soli
  4. 20 g oleju
  5. 560 g mąki pszennej
Do gotowania
  1. 6,5 litra wody
  2. 2 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Farsz:

Do naczynia miksującego dodaj cheddar. Rozdrobnij 7 sek./obr. 6. Przełóż do innego naczynia.

W naczyniu miksującym umieść dynię, rozdrobnij 7 sek./obr. 5. Dynię zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

Dodaj masło, podgrzej 7 min./98°C/obr. 2.

Uruchom tryb: miksowanie/15 sek./obr. 5 i stopniowo zwiększaj obroty do 8. Składniki zgarnij kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Wyjmij naczynie miksujące z obudowy i odczekaj 10 min w celu ostudzenia zawartości.

Dodaj do naczynia miksującego wszystkie sery, sól i pieprz (ostrożnie z solą, bo feta i cheddar są słone, więc trzeba uważać, by nie przesadzić. Jeśli lubisz dania mniej słone, to może się okazać, że już nie potrzebujesz dosalać wcale!). Wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.

Farsz będzie niezbyt zwarty i to jest ok, ale niektóre gatunki dyni puszczają bardzo dużo wody, więc jeśli uznasz, że jest za mokry – lejący, to dodaj 30g kaszy manny i ponownie wymieszaj: 20 sek. /obr. 3.

Przełóż farsz do rękawa gastronomicznego. Umyj i osusz naczynie miksujące.

Ciasto:

Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki ciasta i uruchom tryb: ciasto /1 min.

Przygotowanie do gotowania pierogów:

Wstaw 10 l garnek z ok 6,5- 7 litrami wody a następnie dodaj do wody sól, nałóż pokrywkę i niech się zagotuje. W międzyczasie:

Instrukcja szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli:

Rozwałkuj ciasto tak, by w miarę możliwości miało kształt zbliżony do prostokąta. Jeśli nie masz większego blatu lub kłopotliwe jest dla Ciebie wałkowanie całej porcje ciasta naraz, to podziel ciasto na 2 części i rozwałkuj wpierw jedną a potem drugą, podsypując mąką.

Rozwałkowane ciasto musi być dość obficie podsypane od spodu mąką, aby nie kleiło się do blatu podczas klejenia i cięcia. Dobrze, aby górna część arkusza ciasta była nieomączona, dzięki czemu będzie się ono lepiej kleiło do siebie.

Instruktaż obrazkowy:
szybka metoda nakładania farszu na ciasto podczas robienia pierogów
Na rozwałkowane ciasto wyciskaj porcje farszu przy pomocy rękawa gastronomicznego.
Szybka metoda na pierogi.
Wyciśnij cały rządek a następnie odkrój pas ciasta z takim właśnie zapasem.
Zakładanie ciasta na farsz podczas lepienia pierogów
Złóż pas ciasta tak, aby całkowicie przykryć porcje farszu i w miarę możliwości nie zabrudzić farszem górnej części ciasta.
instrukcja szybkiego lepienia pierogów
Uciskaj palcami przestrzenie pomiędzy porcjami farszu tak, aby skleić ciasto dociskając je do blatu.
Instrukcja szybkiego lepienia pierogów metodą a'la ravioli
Następnie zlep krawędź ciasta w ten sam sposób, czyli dociskając je palcami do blatu.
Jak szybko ulepić pierogi metodą a'la ravioli
Pokrój radełkiem 🙂 Pierwsza porcja pierogów jest już polepiona. Odłóż je na podsypany mąką blat i postępuj tak samo aż do zużycia farszu.

Gdy woda w garnku się zagotuje, to wkładaj pierogi do wrzącej wody i gotuj 1 minutę od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Mała uwaga: ja podpalam gaz pod garnkiem z wodą zanim się zabiorę za lepienie z dwóch powodów: mam kuchenkę gazową i „trochę” to trwa zanim woda w ilości 7 litrów zawrze oraz kleję pierogi bardzo sprawnie, bo używałam tej metody już dziesiątki razy. Jeśli masz bardzo wydajną energetycznie płytę indukcyjną i zagotowanie wielkiego gara wody zajmuje na niej mało czasu, to wstaw garnek z wodą dopiero po ulepieniu pierogów. Podobnie jeśli myślisz, że lepienie pierogów może Ci jednak chwilkę dłużej zająć, bo na przykład będziesz to robić po raz pierwszy 😉

Domowe pierogi z dynią i trzema serami - przepis TM6
Smacznego!

Mam nadzieję, że instrukcja szybkiego lepienia pierogów metodą a’la ravioli okazała się dla Ciebie pomocna!

Jeśli chcesz, to możesz skorzystać z tego przepisu importując go sobie na swoje konto cookidoo z mojego profilu na przepisowni, do czego Cię bardzo zachęcam: https://www.przepisownia.pl/inne-dania-glowne-przepisy/pierogi-z-dynia-i-trzema-serami/0mgv238g-638c4-092364-f60be-yxth11ge

Może Cię zainteresuje…