Domowe wypieki nie mają sobie równych. Zaczynając od tego, że jeśli pieczesz samodzielnie, to wiesz dokładnie, co jest w Twoim posiłku, poprzez smak i zapach, aż po… cenę. Bo bochenek takiego domowego chleba, jaki widzisz na zdjęciach poniżej, waży aż 800 gramów kosztuje tylko 2 złote. To wszystko sprawia, że zdecydowanie warto piec w domu, nawet gdy brakuje na to czasu. I właśnie dlatego dziś wstawiam przepis na absolutnie najprostszy chleb na zakwasie. To idealna receptura dla tych, którzy chcą zacząć przygodę z domowym pieczywem zakwasowym, ale troszkę się jeszcze boją. Sprawdzi się także, jeśli żyjesz w ciągłym niedoczasie i doceniasz proste rozwiązania lub po prostu nie lubisz się przemęczać, za to dobrze zjeść to i owszem.
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego (aktywnego!)
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 350 g mąki pszennej
- 250 g ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Odważ wszystkie składniki do naczynia miksującego TM6. Uruchom wyrabianie (tryb: ciasto/2 minuty).
W czasie, gdy maszyna wyrabia ciasto na chleb, foremkę natłuść masłem i wysyp bułką tartą lub otrębami.
Gdy Thermomix zakończy wyrabianie ciasta, przełóż masę do formy i wyrównaj wierzch. Możesz posypać Twój przyszły chleb słonecznikiem, ulubionymi ziarnami lub makiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na 4-8 godzin (zazwyczaj bliżej 8 godzin..). Na czas wyrastania przykryj ciasto folią aluminiową, aby nie obsychało.
Gdy chleb będzie już wyrośnięty, nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Wstaw chleb do gorącego piekarnika i upiecz. U mnie zajmuje to około 45 minut. Możesz sprawdzić, czy jest już upieczony nakłuwając bochenek pod koniec pieczenia patyczkiem. Jeśli patyczek nie jest oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że chleb się w środku dopiekł.
Ja zazwyczaj zapuszczam kolejno 3 takie dwuminutowe cykle wyrabiania ciasta, aby upiec za jednym zamachem 3 bochenki:
Zachęcam do pobrania przepisu z mojego profilu na przepisowni: https://www.przepisownia.pl/chleby-bulki-przepisy/prosty-chleb-na-zakwasie/zx4qywmi-638c4-925673-f60be-ygbaratm
Nie masz zakwasu? Nie szkodzi! Ja się dzielę zakwasem. Jeśli tylko chcesz, to możesz ode mnie dostać odlewkę tak po prostu za free!