Co do jedzenia na imprezę?
Karnawał trwa w najlepsze! To doskonały moment na spotkania z przyjaciółmi, znajomymi, rokiem ze studiów, czy rodzinną imprezkę. Odwiecznym problemem domowych imprez jest jednak menu – czym poczęstować gości? Co do jedzenia na imprezę, by wyglądało elegancko i atrakcyjnie. Zrobić przekąski samodzielnie, czy zamówić catering? W końcu – jak to zrobić, by się nie narobić a jednak poczęstować gości zacnymi specjałami i cudnie spędzić czas?
I tu wjeżdża on – Thermomix na białym koniu wraz ze swym wiernym giermkiem – platformą Cookidoo, gdzie od ilości przepisów aż głowa boli (ponad 5800 receptur na ten moment). Tylko… co wybrać? Jak to co? Najlepsze rzeczy. Poniżej podpowiadam kilka hacków – jak szukać przepisów, czym się kierować przy wyborze? Dodatkowo podrzucam Ci linki do moich ulubionych dań, które chętnie szykuję na domówki.
Jak wyszukać najlepsze przepisy na imprezowe przekąski w Cookidoo?
Hack #1: Po pierwsze – kolekcje!
Nie ma co za dużo główkować na początek. Zamiast tego warto poszukać inspiracji i podpowiedzi na samym Cookidoo. Nie musisz się zastanawiać czy chcesz ciasteczka, paluszki, grissini, czy krakersy. Przełącz się od razu na kolekcje i szukaj po frazach „impreza”, „party” „przekąski”.
Zajrzyj do różnych kolekcji i z nich wybierz to, co Ci się wstępnie podoba. Poza tym oglądając różne ciekawe przepisy na pewno zainspirujesz się i przyjdzie Ci do głowy cała masa różnych fajnych pomysłów.
Hack #2: Wstępne gromadzenie danych
Wybrane przepisy możesz dodać do swojej własnej kolekcji (ja sobie dla takich receptur stworzyłam folder o nazwie „efektowne domowe party”). Możesz także od razu dodawać przepisy do kalendarza i zapisywać pod wybraną datą. Gdy nagromadzisz ich sporo, to wtedy przeprowadzisz selekcję – część receptur wyrzucisz i zostaną Ci tylko te, które najlepiej z Tobą rezonują.
Hack #3: Rating!
Warto wybierać receptury o jak najlepszych ocenach. Te, które mają średnią od 4.5 w górę zazwyczaj są bardzo udane. A przepisy z ratingiem 4.7, 4.8, 4.9 to już totalni wymiatacze!
Co do jedzenia na imprezę? Najlepsze przepisy na Thermomix – moja subiektywna lista sprawdzonych i ulubionych.
Drinki z Thermomixa
Równie lodowate, co pyszne – Mojito z mango
To jeden z lepszych drinków pod warunkiem, że użyjesz dojrzałego, słodkiego mango. Ja od siebie podpowiadam, że dobrym pomysłem jest zastąpić 4 limonki sokiem z limonek w ilości 80g. Dlaczego? Dlatego, że te cytrusy ciężko się obiera. Ja do tego drinka używam ekologicznego soku z limonki marki NaturAvena.
Klasyczne mojito z Thermomixa
Tego napoju nie trzeba nikomu przedstawiać!
Wolisz short drinki? W takim razie polecam malinowe shoty
Warto wiedzieć, że jeśli pijesz alkohol w towarzystwie owoców (nie tylko cytrusów), to samopoczucie następnego dnia jest o niebo lepsze.
Dla ciepłolubnych lub na zimne dni – pomarańczowo-jabłkowy grzaniec z Thermomixa
Grzańców na Cookidoo jest kilkanaście i… są boskie! Z białym winem, z czerwonym z piwa, z cydru… no hulaj dusza! Ale moim faworytem jest właśnie ten – grzaniec jabłkowo-pomarańczowy z białym winem i kropelką rumu. Mała podpowiedź – zmniejsz ilość dodatków słodzących. Ja do tego grzańca daję nie 50-100g cukru, tylko 0-30g i to naprawdę wystarczy.
Kochasz Aperol? To koniecznie spróbuj Aperol Spritz z Thermomixa
Taki „soczek” czyli drink cytrusowy
Wszystko o tym long drinku powie Ci anegdota. Gdy któregoś wieczoru postawiłam na stole cały dzbanek z tym napojem, jeden z kolegów degustując zapytał: „tej, czy w tym jest alkohol? Ja bym to mógł pić do śniadania!”. Badum – tssss!
Drineczek bardzo modny zeszłego lata, czyli Hugo
Leciutki i aromatyczny od syropu z kwiatów czarnego bzu. W dodatku – po prostu pyszny. Nie przesadzę, jeśli powiem, że Hugo z TM to najlepszy Hugo, jaki piłam w życiu.
Oczywiście to nie wszystko. To tylko moja subiektywna selekcja kilku ulubionych drinków. Jeśli lubisz ciekawe napitki, to z Cookidoo poszalejesz. Przepisów na drinki będzie jest kilkadziesiąt, więc jest z czego wybierać. W dodatku niektóre są naprawdę wybitne!
Finger Food / Monoporcje z Thermomixa
Ja na domówkach preferuję wszelkie niewielkie formy dające się chwycić ręką i wygodnie zjeść lub monoporcje. Jeśli zastanawiasz się, co do jedzenia na imprezę, to wiedz, że są to potrawy, które zawsze cieszą się ogromnym zainteresowaniem wśród gości. Chętnie się po nie sięga, bo są dekoracyjne oraz relatywnie łatwe w obsłudze. W naszym domu zawsze się sprawdzają. Poniżej polecę Tobie kilka spośród moich ulubionych przepisów, które pojawiają się na moim stole jako poczęstunek dla gości.
Domowe paluchy grissini
Można kupić, ale jeśli mam być szczera, kupnych grissini nie lubię. Po prostu mi nie smakują. Z kolei, gdy zrobię je sama, koniecznie na mące „00” (jak do pizzy), to są zupełnie inne i tak niewiarygodnie pyszne, że nie potrafię się od nich oderwać. Dlatego polecam Ci właśnie ten przepis z Cookidoo.
Jeśli potrzebujesz więcej ciekawych paluszkowych inspiracji, to sprawdź też przepis na paluszki serowo-szynkowe lub paluszki z serem i ziołami. Deklasują dowolne gotowce ze sklepu.
Najlepsze domowe sushi
Ten japoński specjał, to moja wielka miłość od lat. „Wałki kręcę” już od ponad 15 lat, zaraziłam też tą tematyką całkiem sporo moich znajomych oraz zdarza mi się uczyć swoich klientów szykowania zgrabnych rolek. Na Cookidoo jest kilkanaście przepisów na różne rodzaje sushi, co pozwala nawet początkującym w temacie osobom zrobić swoje pierwsze egzotyczne przysmaki. Dla mnie jednak najważniejszy jest jeden przepis na ryż do sushi. Zawsze potrafiłam go poprawnie przygotować, ale ugotowany w Thermomixie jest zauważalnie lepszy, niż zrobiony w garnku. Idealnie kleisty, ale bez uszkodzeń ziaren – bomba! Dlatego odkąd mam TM6, zawsze gotuję ryż do sushi w tym urządzeniu. Bo wychodzi perfekcyjny.
Kanapki z pastą buraczaną, awokado i łososiem
Są równie dekoracyjne, co pyszne. W dodatku robi się je bardzo szybko. Jeśli masz ugotowane buraki (ja zawsze gotuję lub piekę „hurtowo” a potem zużywam do kilku różnych dań), to przygotujesz je dosłownie w 10 minut. Zatem sprawdzą się także w przypadku nieoczkiwanych gości. Mała podpowiedź – awokado warto zastąpić świeżym ogórkiem, dzięki czemu te kolorowe kanapeczki są jeszcze pyszniejsze.
Imprezowa sałatka z kurczakiem w przyprawie gyros, jajkiem i brokułem
Kurczak, jajko, brokuł, ananas i pyszny sos czosnkowo-ziołowy. Bardzo udane połączenie. W dodatku sałatka podana w formie monoporcji jest atrakcyjna wizualnie. wygląda lepiej niż serwowana w misce, dlatego zawsze cieszy się powodzeniem wśród gości.
Mały tip: w ten sam lub podobny sposób możesz podać każdą inną sałatkę. Do serwowania możesz użyć szklanek, słoiczków lub kieliszków (niskie, płaskie szampanówki są wyjątkowo wdzięcznym „opakowaniem” sałatkowych monoporcji).
Eleganckie i przepyszne parmezanowe koszyczki
Thermomix pomoże Ci rozdrobnić parmezan (zajmuje to dosłownie 20 sekund) oraz przygotować smakowitą pastę pomidorową na bazie serka kremowego. Dodatkowo – poprowadzi Cię przez cały przepis krok po kroku.
Jedyna trudność w związku z przygotowaniem tych koszyczków ze słynnego włoskiego Parmigiano Reggiano to wyczucie momentu, gdy należy serowe placuszki zdjąć z blachy i ułożyć na miseczkach, by stygnąc się uformowały w odpowiednie kształty. Należy to zrobić, gdy już zaczynają stygnąć, ale jeszcze są na tyle ciepłe, by były plastyczne. Czy warto? Warto! Robi się je szybko a są naprawdę spektakularne.
Coś do pochrupania na imprezie – migdały w karmelu
Ty poświęcisz na tę przekąskę dosłownie 5 minut a resztę zrobi Thermomix. Łatwe, szybkie i pyszne.
Ja je najbardziej lubię, gdy są jeszcze cieplutkie. W ten sam sposób możesz przygotować dowolne orzechy.
Węgierska nuta czyli Langosze – prosty przepis na coś pysznego
Ocena na 4.9 mówi sama za siebie. Langosze przygotowywane z tego przepisu są fenomenalnie pyszne.
Hit każdej imprezy, czyli mini burgery wołowe
Z nimi akurat jest trochę zabawy, ale i tak warto, bo są ekstra! Pamiętaj, że jeśli podobnie jak ja, nie ufasz mięsu zmielonemu i sprzedawanemu na tackach, to w TM6 zmielisz wołowinę samodzielnie o wiele łatwiej niż w maszynce do mięsa.
Wytrawne ciasteczka
To chyba ulubione przekąski panów, którzy chętnie wybierają je do piwa. Ja mam kilka swoich ulubionych przepisów na te słone przekąski. Polecam (pomimo niskiego ratingu) kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem. Z jednym niezwykle istotnym „ALE”. A mianowicie użyj wyrazistego w smaku sera. Nie goudy! Weź na przykład pikantny cheddar – wtedy te ciacha wyjdą super!
Godne polecenia są też ciasteczka śródziemnomorskie. A do nich coś do maczania lub smarownego, bowiem, te krakersiki smakują przecudownie zwłaszcza w towarzystwie pasty śródziemnomorskiej.
A co na słodko? Słodkie monoporcje na domówkę
Jest wiele deserów, serniczków w słoiczkach, muffinek itp, które spełniają wymagania i są naprawdę pycha, ale królowe są tylko dwie: tiramisu oraz nieoczywisty lecz jakże pyszny deser brazylijskie bananofee
Wytrawne wypieki na imprezę z Thermomixa
Ze słonych wypieków, które zachwycają naszych gości i zawsze są chętnie zjadane, szczególnie polecam kilka potraw. Jeśli zastanawiasz się, co do jedzenia będzie najlepsze na luźną imprezę ze znajomymi, to poniższe inspiracje pewnie przypadną Ci do gustu.
Chlebek do odrywania z ziołami i czosnkiem
To taki thermomixowy klasyk, który rozszedł się w odpisach i obecnie przepis na ten specjał widnieje na wielu stronach kulinarnych. Różnica jest taka, że z TM6 poświęcisz na jego wykonanie tylko 15 minut. Kochają go i dzieci i dorośli! Oryginalny przepis na Thermomix znajdziesz tutaj.
Wytrawne tarty
I tu przyznam szczerze, że sama mam kłopot, by zdecydować, która tarta z Thermomixa jest najlepsza. Z pełnym przekonaniem polecę Ci tartę z botwiną i serem feta. Choć wiadomo, że botwinkowy wypiek jest do zrealizowania wiosną lub latem a niekoniecznie podczas karnawału. Wybitnie pyszna jest moim zdaniem też ta tarta z kurczakiem. Dodatek orzechów i pleśniowego sera robi tu niewiarygodną robotę. A jeśli lubisz dynię, to na pewno zasmakuje Ci tarta z dynią, serem pleśniowym i porem.
Pizza
Znasz kogoś, kto nie lubi pizzy? Ja też nie! Dlatego mając TM warto zrobić pizza party dla przyjaciół. Oczywiście na Cookidoo przepisów na różne rodzaje pizzy, klasyczne, na cienkim cieście, na grubym, bezglutenowe, na spodzie z tuńczyka lub kalafiora a także na mięsną „mizzę”… jest do oporu. Ale jeśli chcesz najbardziej uniwersalną recepturę, to polecam po pierwsze przepis na ciasto na pizzę – koniecznie na mące „00”! Do tego błyskawiczny w wykonaniu szybki sos pomidorowy. Dodatki według Twojego własnego uznania i gustu. A ser… rozdrobnij w robocie TM – to tylko kilka sekund. Nie ma sensu bawić się z tarką. U nas od momentu, gdy zaczynam szykować do momentu, gdy pierwszy placek wyciągam z pieca, mija około 40 minut. To o wiele krócej, niż czekać na dostawcę z pizzerii. I smaczniej. I taniej (jeden 30cm placek zrobiony w domu to koszt około 8zł).
Domowy chleb, bułeczki, bagietki
Nie ma opcji, by nie zachwyciły gości. Dlatego polecam Ci całą kolekcję przepisów „O pieczywie„.
Możesz też skorzystać z moich receptur na chleb lub bułeczki. Znajdziesz je w tej zakładce. Zdjęcie powyżej prezentuje właśnie mój domowy chlebek.
Do pieczywa możesz zaserwować genialną deskę masła z pesto szpinakowym.
Podsumowanie – co do jedzenia na imprezę?
Powyżej pokazałam Ci parę spośród moich ulubionych przepisów na różne efektowne napoje i dania, które genialnie sprawdzają się na domówkach. Wszystkie podlinkowane receptury są do wykonania z asystą robota kuchennego Thermomix, co czyni je o wiele szybszymi do wykonania, niż w przypadku szykowania ich „na piechotę”. Mam nadzieję, że te inspiracje będą pomocne dla Ciebie i już na następnej imprezie zachwycisz swoich gości efektownym menu.