Ta korzenna przyprawa do pierników charakteryzuje się prostym składem, bez mąki i cukru. Dzięki temu nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej lub dla tych, którzy pieką domowe przysmaki na ksylitolu, erytrytolu lub miodzie, nie dodając cukru. Znajdziesz w niej maximum skoncentrowanego aromatu cynamonu, goździków, kardamonu i imbiru. Tak moim zdaniem powinno być. Jest to bardzo intensywna mieszanka, dzięki dużej zawartości goździków. Jeśli potrzebujesz subtelniejszej przyprawy, z przewagą słodkiego cynamonu, to wybierz ten przepis z Cookidoo. A jeżeli podobnie jak ja, lubisz gdy korzenna przyprawa aż kręci w nosie, to zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu.
SKŁADNIKI:
- 70 g cynamonu cejlońskiego (w laskach przełamanych na pół)
- 50 g goździków całych
- 20 g ziarenek łuskanego* kardamonu
- 15 g gałki muszkatołowej
- 7 g suszonego, mielonego imbiru
- 8 kulek ziela angielskiego (ok. 1 gram)
SPOSÓB WYKONANIA:
Umieść wszystkie składniki w naczyniu miksującym i zmiel: 1 minuta / obroty 10.
To wszystko! Twoja idealnie świeżutka mieszanka aromatycznych przypraw korzennych jest gotowa.
Uzyskaną mieszankę przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku, by nie traciła aromatu. Używaj do wybranych przepisów. Korzenna przyprawa do pierników sprawdzi się jako dodatek dowolnego przepisu na piernik. Jest też idealna do małych pierniczków, ciasta marchewkowego a także do piernikowych muffinków. Z uwagi na brak mąki w składzie możesz jej także dosypać do grzańca.
*łuskany kardamon ma postać małych bardzo ciemnych ziarenek o średnicy ok 2-3mm. Jeśli zmielisz kardamon w łupinach (wygląda jak zielone „fasolki”, to nie uzyskasz tak intensywnego zapachu). Dlatego ja rekomenduję kardamon łuskany.